„Köszönjük,

Orbán Viktor: A magánegészségügyben dolgozókat is bevonhatják a munkába

5/03/2021 11:42

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A miniszterelnök szerint nem volt más választásuk, mint szigorítani. Orbán Viktor azt mondta a Kossuth Rádióban, hogy a kertészeti boltok nyitva tarthatnak, de a műszaki cikkeket árusító boltokat és a kaszinókat be kell zárni. Úgy véli, hogy húsvétra 2,4 millió beoltást fogunk beadni. Elképzelhetőnek tartja, hogy a magánegészségügyben dolgozókat is bevonják a munkába.

Orbán Viktor péntek reggel szokás szerint a Kossuth rádiónak adott interjút. A kormányfő elmondta: nem volt más választásuk, mint szigorítani – idézte a 24.hu. A járványügyi szakemberek egyértelműen fogalmaztak: tragédia lesz, ha a kormány nem lép. „Azt mondták az orvosok, hogy ahhoz hogy később nyithassunk, most zárni kell” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, a járvány harmadik hulláma erősebb lesz, mint a második volt, a legnehezebbre kell felkészülni.

Március 15-éig nyitva marad a konzultáció, utána döntenek a nyitásról. A bölcsődéket is lehet, hogy be kell majd zárni, de egyelőre nyitva maradnak, közölte.

„Nyitva maradhatnak a kertészeti boltok, de a műszaki cikkeket árusító boltok, a szállodák, az éttermek bezárnak, ahogyan a kaszinók is” – mondta.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

A legnehezebb a virágboltokra vonatkozó szabály, mondta a kormányfő, bejelentve, hogy nőnapra a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána be kell zárniuk.

A bértámogatást mindenkire kiterjesztik, akit érint a mostani lezárás, a teljes hónapra. Kiterjesztik az adókedvezményeket, és elengedik a katát is. Az állami és önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségeket bérlőknek márciusra elengedik a bérleti díjat.

Elismerte, hogy vannak hibák az oltás megszervezésében. Ezt egy rövid időre le is állították, mert többen arról panaszkodtak, hogy rossz helyre hívták őket, illetve már beoltott emberek is kaptak értesítést. A problémák bejelentésére hamarosan egy telefonszámot is közzé tesznek, ezt Müller Cecília fogja közölni sajtótájékoztatóján, Orbánnál nem volt felírva, így nem tudta elmondani.

Különleges, exkluzív helyekről hazaérkező honfitársaink hurcolhatnak be eddig ismeretlen vírusmutációkat, mondta, azt kérve, hogy ezeket az utakat a magyarok halasszák el.

Húsvétra 2,4 millió beoltást fogunk beadni, június elejére tudunk beoltani mindenkit – mondta a kormányfő, aki ezek szerint újabb regisztrációkra számít, mert eddig 2,8 millió ember kérte az oltást.

Orbán szerint a kórházak hatalmas kihívás előtt állnak, a kórházban ápoltak száma akár 15-20 ezer főre is felmehet, ezért a belső tartalékokon kívül a kórházak között is átmozgatnak embereket, bevonják a rezidenseket és a végzős medikus hallgatókat is, illetve elképzelhető, hogy a magánegészségügyben dolgozókat is bevonják a munkába, ezen a terven még dolgoznak.

Szerinte az Európai Unió oltásellátása tragikus, az orosz és a kínai oltások viszont időben és megfelelő mennyiségben érkeznek. Elmondta: miután megkapta a kínai vakcinát, dolgozni ment, nem tapasztalt mellékhatásokat.

Rossznak, hiányosnak tartja az EU és a vakcinaszállítók közti szerződéseket, szerinte ha egy ügyvédbojtár ilyet adna ki a kezéből, útilaput kötnének a lábára. A szerződések tartalma ugyanis nem kikövetelhető a miniszterelnök szerint.