„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kéri László: A náci az náci

30/11/2020 19:54

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Hidegen kiszámított akció részének tartja a politológus Demeter Szilárd írásának megjelentetését. A kormány célja, hogy elterelje a figyelmet a saját tehetetlenségéről.

2020. november 30. Megbeszéljük - részlet 20.11.30. Kéri László
21:55
00:00

Orbán Viktor terve működik. Az első időszak az alkotmányos átalakításról szólt, a második a hatalma gazdasági alapjainak megteremtéséről, a harmadik pedig a kulturális élet átkódolásáról. Ennek jeleit látjuk Takaró Mihály feltűnésében a tankönyveknél, a felsőoktatásban, a színházi életben, az irodalomban. Nem ámokfutó bolondokról van itt szó – mondja Kéri László politológus. Sok-sok milliárddal gazdálkodik Demeter Szilárd is, a Petőfi Irodalmi Múzeum egyfajta kifizetőhely is az irodalom irányítására.

Az is igaz, hogy a hasonló káderek között van egy folyamatos verseny, Orbán Viktor gondoskodik róla, hogy legyen. Mondjanak minél erősebbeket, minél ütősebbeket. A miniszterelnök pár napja mondott erős mondatokat, Demeter most hasonlókat írt, csak ügyetlenebbül.

Nagyon átgondolt, nagyon cinikus és kártékony stratégiáról van szó. Olyan világjárványban vagyunk benne, amit még egy jól működő kormány is nehezen tud kezelni. A magyar kormány ebben az ügyben tehetetlen, ezt leplezendő eltereli a figyelmet. Orbánék tudták, hogy összezár majd az ellenzék, hogy jönnek a tiltakozások, jönnek a petíciók, és úgy is lett. Kéri László épp azt mondja, hogy nem kellene az ilyen terveknek bedőlni, petíciózni. Egyébként a Demeter-ügynek külföldön nagyobb visszhangja van és lesz, mint itthon. A Fidesz választóinak többségéhez el sem jut. De Orbán ezt is akarja, hisz kihívta maga ellen egész Európát.

Hatalmának megőrzése érdekében egyben kell tartania a tábort. Ehhez lassan már csak irracionális eszközei vannak. Nincsenek értékek, nem számít a moralitás. Aki ezt a politikát szolgálja, támogatja, annak lelke rajta, de annak is, aki csöndben marad – így Kéri László. Akik pedig azt kérdezik, mit gondolhat Demeter Szilárd és a hozzá hasonlók, azoknak ez a válasz: nincs itt nagyon mit keresni, ez nem egy rejtvény, benne volt az írásban. A náci, az náci, azzal nincs mit kezdeni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Megbeszéljük
2020.11.30. 16:00
Műsorvezető: Szénási Sándor