„Klubrádió

Tiltakozás Demeter Szilárd írása ellen

29/11/2020 08:07

| Szerző: Klubrádió

Demeter Szilárd  publicisztikai írást jelentetett meg az Origon, melyben Európát Soros György gázkamrájának nevezte, Soros György a liberális Führernek, a magyarokat és lengyeleket az új zsidóknak.

Az írás tiltakozást váltott ki a hazai közéletben, a Mazsihisz és az izraeli nagykövetség mellett számos író, értelmiségi és politikus háborodott fel Demeter szövegén.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője, a popkultúra megújításáért és társadalmiasításáért felelős kormánybiztos szombaton véleménycikket jelentetett meg az Origón, amiben ilyen sorok olvashatók - szó szerint idézünk részeket:

"Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni. (...)

A liberárják most a lengyeleket és a magyarokat akarják kizáratni abból a politikai közösségből, aminek tagjaiként még vannak jogaink. Mi vagyunk az új zsidók. Mindegy, hogy nyitott társadalomnak, vagy jogállamiságnak, vagy szolidaritásnak hívják-e a verbális furkósbotokat - mind a jogfosztás eszközeiként szolgálnak. Amikor kétségbe vonják a magyar választópolgárok akaratát, képességét arra vonatkozóan, hogy megválasszák, hogyan akarnak élni, kit akarnak hatalmon látni, akkor tulajdonképpen azt mondják rólunk, hogy nagy az orrunk, büdösek vagyunk és tetvesek. (...)

Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai."

A szöveg ellen tiltakozik a Mazsihisz, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége.

„Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan. Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt.”

Erre válaszként Demeter ezt írta - ugyancsak az Origon.

„A Holokauszt, és mindaz, ami a XX. században történt a zsidósággal, kisajátíthatatlan. Mindannyiunk közös öröksége. És mindannyiunk közös felelőssége, hogy soha többé ne forduljon elő még csak hasonló sem Európában.

A hangsúly jelenleg a hasonlón van. Európában, pontosabban az Európai Unióban ma a „nyílt társadalom" eszméjének égisze alatt az illegális migrációt támogatják. A migránsok többsége muszlim. Az EU hangadói, élükön Soros György spekulánssal gyakorlatilag új antiszemitizmust importálnak - attrocitások, zsidók életét veszélyeztető terrortámadások tömkelege bizonyítja ezt az elmúlt évekből.

És jelenleg nem csak a zsidók vannak veszélyben. A jogállamiság gumifogalmával, a szolidaritás és tolerancia fogalmainak kiforgatásával minden olyan polgár veszélybe kerül, aki a zsidó-keresztény kultúrán alapuló többezer éves európai életformát szeretné megőrizni.

Ezt az életformát most támadják. Azzal, hogy például a lengyeleket és a magyarokat ki akarják taszítani az „európaiak" köréből (anélkül, hogy tudnánk, pontosan mit is értenek európai értékeken), gyakorlatilag azt a gesztust ismétlik meg, mint amikor zsidókat előbb másodrendű polgároknak minősítették, majd kivetették a politikai közösség tagjai közül (erről Hannah Arendt ír igen okosakat).

75 évvel Auschwitz után ott tartunk, hogy a liberális mainstream nettó náci logikát működtet. Ez valóban elfogadhatatlan.

És én nem is fogadom el.”

Ugyancsak tiltakozását fejezte ki az izraeli nagykövetség, mely a Twitteren azt írta teljes mértékben elutasítják a holokauszt emlékének bármilyen célból történő felhasználását és visszaélését azzal, amint azt egy tegnap megjelent cikkben tapasztalták. Azt mondják, nem szabad az emberiség történelmében legsúlyosabb bűncselekményét vagy az elkövetőknek összekapcsolni bármely kortárs vitával.

Számos magyar értelmiségi is tiltakozik, így Vámos Miklós író, aki lemondásra szólítja fel Demetert és arra kéri, hogy hallgasson el.

Gábor György vallásfilozófus úgy látja, ez az írás is illeszkedik a kormányzat Soros György ellenes kampányához.

Az American Jewish Committee (AJC) amerikai zsidó szervezet közép-európai egysége ugyancsak a Twitteren szólít fel arra, hogy elfogadhatatlan a történelem ilyen mértékű ignorálása, és ez ellen fel kell lépni.

A Twitteren Donáth Anna, Újhelyi István politikusok is döbbenetüknek adtak hangot, a Facebookon Jávor Benedek is kifejtette véleményét, Schein Gábor lemondásra szólítja fel, de a nemzetközi sajtó is foglalkozik az üggyel, például a Die Presse.

Demeter Szilárdnak nem ez az első botrányos megszólalása, emlékezetes, amikor - igaz, akkor még nem pozícióból, hanem egy kormányközeli lap sajtómunkásaként - ezt mondta az akkori zenekarukat kritizálókra: „Izennénk az illetőknek, hogy el fogjuk játszani az ujjaikon az Örömódát  kalapáccsal. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ráütünk pl. a gyűrűsujjra, és az egyáltalán nem tisztelt zsurnaliszta kiadja a kívánt hangot, pontosabban: szolmizálva énekel. Arra kérnénk az urakat, hogy gyakoroljanak. Mert ahányszor elrontják, újrakezdjük.”  

Az utóbbi időben azzal is a hírekbe került Demeter, amikor az újabb saját zenekarát léptette fel a Petőfi Irodalmi Múzeum által támogatott fesztiválon; amikor zenésztársával - és a kormánymédiában publicistaként dolgozó - Megadja Gáborral 6,6 milliós tanácsadói szerződést kötött; vagy amikor a PIM által támogatott Öröm a Zene programban az év különdíjasának választották.

FRISSÍTÉS: Vasárnap újabb tiltakozások születtek Demeter és írása ellen.

Bajnai Gordon is a kultúrpolitikus leváltását követeli.

Hasonlóan tesz Gyurcsány Ferenc is.

Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a Telex megkeresésére nyilatkozott:

„Demeter Szilárd „eszmefuttatása" ízléstelen és méltatlan. Lehet Soros György politikai aktivitásával és üzleti tevékenységével egyet nem érteni és vitatkozni, de személyét Hitlerhez és tevékenységét a gázkamrákhoz hasonlítani nehezen tekinthető többnek otromba provokációnál. A fennálló világrend érvényes konzervatív kritikáját adni nem csak lehetséges, de szükséges is. Konzervatívnak lenni azonban egyebek mellett annyit is tesz, hogy pontosan tisztában vagyunk azokkal a nyelvi keretekkel, melyeknek határait nem lépjük át, nem mossuk el. Nem vulgarizáljuk azt, amit nem lehet vulgarizálni"

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság (Internationales Auschwitz Komitee) alelnöke, Christoph Heubner úgy nyilatkozott, hogy „a holokauszt-túlélőket nemcsak Magyarországon undorítja és rémíti meg ez a furcsa és gyűlöletkeltő izgatás".