„Klubrádió
Reggeli gyors

"Demeter cikke leleplezte a kormány valódi mondandóját"

30/11/2020 15:40

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Soros-ellenes kampánnyal, bár ezt a kormány igyekszik cáfolni, az antiszemitizmust erősíti. Gábor György vallásfilozófus szerint Demeter Szilárd gázkamrázós publicisztikájával a rezsim e titkolt szándékáról rántotta le a leplet akaratlanul.

2020. november 30. Reggeli gyors - részlet 20.11.30. Gábor György
07:17
00:00

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője, a popkultúra megújításáért és társadalmiasításáért felelős miniszteri biztos szombaton véleménycikket jelentetett meg az Origón, amely nagy vihart kavart. Demeter Európát Soros György gázkamrájának nevezte, egyéb vitatható kijelentés mellett. A politikus később visszavonta cikkét, azonban a tiltakozások hangja ezzel nem ült el.

Gábor György vallásfilozófus a holokauszt „újrafelhasználásáról” elmondta, hogy nem egyedi esetről van szó, sokkal inkább egy orwelli értelemben vett verbális háború vette kezdetét. Ennek – és a kormány más politikusainak szóhasználata – kapcsán külön kitért arra, hogy a retorika, amivel napjainkban saját politikai érdekükben élnek, relativizálja az ipari körülmények között végrehajtott népirtást, amely milliók életét vette el.

Interjú Demeter Szilárddal
 
 Demeter Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

A vallásfilozófus szerint nem figyelemelterelés volt Demeter célja, a publicisztikát akaratlan hibának tekinti, amivel az EMMI miniszteri biztosa akaratlanul lerántotta a leplet a kormány Soros-ellenes kampányának valódi, antiszemita természetéről.

Ehhez ízesül Gábor György szerint a bevándorlás kérdése. Sokszor elhangzott a kormány részéről az állítás, hogy Brüsszel illegális bevándorláspárti politikát folytat, ami azért érdekes, mert semelyik uniós tagállam nem támogatja az illegális bevándorlást, ilyenről szó sincs – hangsúlyozta.

Gábor György szerint a Demeter-féle megnyilvánulások, illetve csúsztatások életveszélyesek, ahogy az Victor Klemperer a nácizmus nyelvi képződményeit tárgyaló  művéből is kiderül. A Harmadik Birodalom nyelve című könyv arról szól, hogyan lehet egy társadalmat, annak tudatát totálisan megszállni lépésről lépésre a nyelven, a szóhasználaton keresztül. „A nyelv több, mint vér” – Klemperer ezt a Rosenzweig-idézetet tette meg a kötet mottójául. „A nyelv ragadós, mérgező anyag. Generációk nőnek úgy fel, hogy ezt a nyelvezetet alkalmazzák” – írja még.

Korábban a vallásfilozófus úgy fogalmazott Facebook bejegyzésében:

„A miniszterelnök bizonyára tisztában van azzal, hogy mostantól, ha a tőlük megszokott kontextusban buggyanna ki Soros neve az ajkuk közül, akkor azzal rögvest az „európai gázkamrákra”, valamint a „nagy orrú” és „büdös zsidókra” asszociáltatnak. Úgy tegyék hát! Ezért a szívességért mondjanak hálás köszönetet miniszteri biztosuknak. A tisztességes emberek pedig azért tartoznak köszönettel az említett miniszteri biztosnak, mert volt szíves lerántani a leplet a miniszterelnök vezényelte Soros-ellenes kampány szemérmesen takargatott valódi arculatáról, amelyre az első pillanattól kezdve sokan hívták fel a figyelmet, de amit szemforgató módon és gyáva lelkülettel igyekeztek letagadni.”

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2020.11.30. 08:20
Riporter: Szénási Sándor