„Klubrádió

Közösen határolódnak el Demeter munkatársai főnöküktől

30/11/2020 19:46

| Szerző: Klubrádió/444

Közleményt adtak ki a Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményeinek munkatársai, melyben elhatárolódnak főnökük véleményétől, de nem mondanak fel, mert a múzeumi munkában kiemelten fontos a szakmai folytonosság.

Hétfőn délután közleményt adtak ki a Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum, a Mesemúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársai, melyben elhatárolódnak a főnökük, Demeter Szilárd szombaton az Origon megjelent – azóta visszavont – "nyilatkozatától, annak tartalmától, stílusától, a közzététel és a visszavonás módjától".

Úgy érzik, hogy az intézményeik "tekintélye, szakmai hitelessége, a munkatársak morális tartása miatt" nyilvánosan is hangot kell adniunk véleményüknek. Felmondani azonban nem fognak a szakmai munka érdekében, mely csorbát szenvedne távozásukkal. A nyilatkozat a PIM Barátok nevű Facebook oldalon jelent meg.

Demeter egyébként a mai napon körlevelet küldött a dolgozóknak, melyben azt írja, hogy "A lelkiismeretem nyugodt. Soha egyetlen antiszemita sort vagy szókapcsolatot le nem írtam. De még csak nem is gondoltam. A Sor(o)s című írásomban egy fikarc antiszemitizmus sincs."

Azt is kijelenti, hogy "úgy gondolom, hogy a liberális multikulturális utópia is éppen annyira veszélyes, mint a nácizmus és kommunizmus volt.”

A levélben arra hivatkozik, hogy rengeteg pénzt szerzett a múzeumnak, és nem áll szándékban lemondani, az "addig vagyok a főigazgató, amíg a fenntartó nem dönt másképp” mondat legalábbis erre utal.

A levél végén azt is írja, hogy "amióta én vagyok a főigazgató, érzékenyen védem a PIM-ben szólás- és gondolatszabadságot, senkit sem érhetett munkahelyi retorzió azért, mert más, akár politikai, akár világnézeti alapokon álló véleményt fogalmazott meg. És amíg én vagyok a főigazgató, ez így is marad."