„Klubrádió
Esti gyors

Nem lesz Bige-bomba – Kárpáti Iván jegyzete

30/03/2021 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Bige belengeti, hogy hát eddig ő nem állt senki mellé a politikában, de ha nagyon szorongatják, majd ez is változik. Nem mondta ki, de kvázi bejelentette, hogy megveszi magának az ellenzéket, ha akarja.

2021. március 30. Esti gyors-részlet (2021.03.30. Kárpáti Iván jegyzete)
02:04
00:00
Bige László kétségtelenül civilizáltabb jelenség, mint Simicska Lajos. Az is tény, hogy vagyonát, nem állami pénzek kreatív felhasználásával teremtette. Ezt csak azért említem, mert hirtelen divatos lett párhuzamot látni. Abban is biztos vagyok, hogy Bige László nem fog O1G feliratokat mázolni hirdetőoszlopokra az éj leple alatt, némileg ziláltan.

Ám, megnézve a Partizánon a vele készült interjút, nem lett jobb kedvem. Az ellene indult büntetőügyek körülményei furcsák, különösen az időzítés gyanús. Nem tudom megítélni, mennyire konstruált, mennyi a valós. Miközben saját otthonának foglyaként, lábán nyomkövetővel súlyos állításokat tesz a NER-re és egy másik üzleti nagyágyúra, teljesen nyugodtan beszél arról, hogy korábban maga is kijárt dolgokat ennél a hatalomnál. Egy időben jónak látta támogatni a Fradit, mert – saját állítása szerint – így neki kedvezően módosítottak egy adójogszabályt. Akkor ezzel nem állt a nyilvánosság elé. Hadházy Ákos helyesen veti fel, hogy egy jogállam ügyészsége most azonnal hivatalból vizsgálatot indítana, már csak ezért is.

De lehet ezt fokozni, mert Bige belengeti, hogy hát eddig ő nem állt senki mellé a politikában, de ha nagyon szorongatják, majd ez is változik. Nem mondta ki, de kvázi bejelentette, hogy megveszi magának az ellenzéket, ha akarja. Még kutatást is rendelt „szabad felhasználásra”, mintegy gesztusként. Épeszű ellenzéki politikus ezek után olyan messzire kerüli el ezt az embert, amennyire csak lehet és még a holdudvart is megkéri, hogy ne járjon hozzá prezentációt tartani. Előkerült a beszélgetésben a vadászat, mint motívum, akkor legyen innen a hasonlat: Bige László egy sebzett nagyvad, veszélyes lehet mindenkire.

Szerintem nem fogja kijátszani az aduit nyilvánosan – egyáltalán vannak? –, ha pedig a hatalom úgy látja, hogy van „atombombája”, akkor a háttérben kiegyezik vele. Nincsenek csodák. Csak magunkra számíthatunk. 

Kárpáti Iván jegyzete a 2021. március 30-i Esti gyorsban hangzott el.