„Klubrádió

Bige László több tízmilliós kutatást rendelt

12/03/2021 09:58

| Szerző: Klubrádió

A házi őrizetben lévő milliárdos rendelt egy kutatást, amiben az ellenzék esélyeit mutatják be a 2022-es választásokon. Bige László azt állítja, nem az ellenzéki összefogásnak akart segíteni a nagyszabású kutatással, csak az érdekelte, hogy állnak a 2022-es esélyek, és mik a magyar emberek legnagyobb problémái.

A házi őrizetben lévő Bige László rendelte meg azt a több 10 millió forintba kerülő közvélemény-kutatást, amely részletesen foglalkozik a jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi helyzettel – derül ki a Telex összefoglalójából.

A kutatást az ellenzéki kampányfelelősöknek a héten már bemutatták.

Bige László a Telexnek azt mondta, nem akar beszállni a politikába, nem egyeztetett erről a pártokkal, de úgyis „mindenki rám fogja fogni”. Arra volt kíváncsi, mit gondolnak valójában az emberek, és hogy az ellenzék le tudja-e győzni a Fideszt.

A kutatás szerint akkor vezet az ellenzék, ha az ellenzéki pártok összefognak, ám a többség úgy gondolja, a Fidesz fog győzni jövőre.

A kormánnyal általánosságban 10 százalékponttal többen elégedetlenek, mint elégedettek, és a legtöbb kritika az oktatást, az EU-val való kapcsolatot és a gazdasági helyzetet érinti.

 
Bige László
 

A kutatás felvázolja Magyarország problématérképét is, amely szerint a legtöbb magyar a megélhetés magas költségeit tartja a legnagyobb problémájának.

Egy vaskos, a szokásosnál jóval nagyobb mintán végzett közvélemény-kutatás eredményét mutatták be csütörtökön az ellenzéki összefogás kampányáért felelős politikusainak. A kutatás nemcsak a pártok, illetve a politikusok népszerűségére és a kormánnyal való elégedettségre tér ki, hanem egyebek mellett felvázolja Magyarország úgynevezett problématérképét, és kijelöli a politika számára, melyek azok a témák, amelyek a legjobban érdeklik az egyes szavazói csoportokat.

A kutatás tartalmánál – amelynek érdekesebb eredményeit mindjárt bemutatjuk – nem kevésbé lényeges a megrendelőjének személye. A szokatlanul magas, 5000 fős mintán, az idén január 8. és február 4. között készített reprezentatív kutatást ugyanis a Telex értesülése szerint nem más rendelte meg és fizette ki, mint az ország egyik leggazdagabb embere, Bige László. Bige ezt lapunknak meg is erősítette. (Az 5000 fős minta szokatlannak mondható, rendszerint 1000-1500 fős mintákkal dolgoznak a kutatók. Ezt a mintavételt az indokolhatta, hogy így részletesebben vizsgálhatók az egyes társadalmi csoportok.)

A portál azt is megjegyezte, hogy a műtrágyagyártásból meggazdagodó Bige László érdeklődése a politikai kutatások iránt azért meglepő, mert nemrég amiatt került a hírekbe, hogy gazdasági bűncselekmények gyanújával őrizetbe vették. A december közepi előállításához feltehetően egy régi időkbe visszanyúló vesztegetési ügy vezetett (erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben), de Bige tagadta a bűncselekmények elkövetését, szerinte az eljárás célja csupán a félelemkeltés.

Bigét az ügyben nem tartóztatták le, házi őrizetet rendeltek el, ami azt jelenti, hogy a tartózkodási helyét jelenleg csak engedéllyel hagyhatja el, és nyomkövetőt köteles viselnie. Ehhez képest számít tehát meglepőnek, hogy Bige eközben egy olyan nagyszabású kutatást finanszírozott, amelyből most az ellenzéki kampányguruk kezdhetnek el dolgozni a 2022-es választásra készülve.

Bige azt ígérte, a kutatást mindenki számára elérhetővé fogja tenni, az ellenzékkel való esetleges összemosásról pedig elmondta, őt már sok dologgal megvádolták, amihez semmi köze nincs – teszi hozzá a hvg.hu.