„Klubrádió

Bige László letartóztatását kezdeményezi az ügyészség

17/12/2020 12:40

A 800 milliós sikasztási ügy kapcsán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azzal indokolja az indítványt, hogy szabadlábon Bige László külföldi kapcsolatait kihasználva megszökhet és elrejtőzhet az igazságszolgáltatás elől, és adott esetben megkísérelheti az ügy kapcsán tanúként meghallgatott munkatársait befolyásolni vallomástételükben.

Bige László letartóztatását indítványozza a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. A hivatal közleményében nem nevezi meg Magyarország egyik leggazdagabb emberét, csak egy nyíregyházi vállalkozót említ, mint aki több mint 800 millió forint vesztegetési pénzt fogadott el úgy, hogy eközben közel 2 milliárd forinttal károsította meg saját cégét – írja a 24.hu.

Kedden a Klubrádió beszámolt arról, hogy őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki a vállalkozót.

A büntetési tétel nem csekély, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés, és az ügyészség úgy véli, hogy szabadlábon az üzletember – külföldi kapcsolatait kihasználva – szökni próbálna. A hivatal szerint fennáll annak is a kockázata, hogy Bige esetleg megpróbálja befolyásolni a vizsgálat során tanúként kihallgatott munkatársait. Ezzel indokoltnak ítélik a letartóztatását.

 
Bige László Forrás: MTI / Balázs Attila
 

Nem ez az üzletember egyetlen folyamatban lévő vesztegetési ügye a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádirata alapján már hasonló, vesztegetés elfogadásának bűntette miatt büntetőeljárás folyik. Az ügyben 135 millió forintos vesztegetésről és ugyancsak börtönbüntetésről volt szó, igaz, azzal, hogy felfüggesztett büntetéssel is megúszhatja a műtrágyakirály, ha elfogadja azt.

Bige László ügyvédje, Zamecsnik Péter azt mondta szerdán a Klubrádiónak, hogy a gyanú szerint Bige László olyan értékcsökkentett árut (műtrágyát) adott el, amely valójában többet ért. Aki megvette, magasabb áron adta tovább a műtrágyát, a hasznon pedig elosztoztak. Hozzátette azt is, hogy még nyomozati szakaszban van az ügy, és valószínűsíthető, hogy évekig is elhúzódhat. Az ügyészség közleménye szerint 800 milliós tételről van szó.