„Klubrádió
Esti gyors

János suhog – Szénási Sándor jegyzete

31/03/2021 17:29

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A nyugati vakcinák hiánya miatt 20 ezer magyar halt meg – mondja Lázár János. Ó is tudja, hogy hazudik, de azt is tudja, hogy a politika felsőbb köreiben még szokatlan durvaságú, keresetten bárgyú, a hitelességet nyomokban sem felmutató túlzás az, amit az ő mostani, köztes pozíciója megkíván. Ő még nem a kéz, ami az ostort suhogtatja, hanem az ostor maga.

2021. március 31. Esti gyors-részlet / Szénási Sándor jegyzete - 2021.03.31.
02:45
00:00

Lázár János, aki a kancelláriaminiszterség után volt már dohányzásügyi kormánybiztos is, tehát elég mélyről esdekelte vissza magát, egyelőre a politika alsóbb rétegébe tartozik, ami a Tenisz Szövetség elnöki székét, a mezőhegyesi állami gazdaság menedzselését, az Agrártudományi Egyetem szervezését, illetve egy nyugtatóbizottság tagságát jelenti: ez utóbbi az alapítványokba bezsarolt egyetemek csitítását kapta feladatul.

Sok munka ez, szép munka, bár persze még nem az igazi, de Lázár érthetően hálás, és pontos is, amennyiben megszólalásaival épp a pillanatnyi helyzetének megfelelően pozicionálja magát. Ez annyit tesz, hogy közli, hogy Brüsszel rossz döntései miatt európai választópolgárok halnak meg, hogy a keleti vakcinák eddig 600 ezer magyarnak mentették meg az életét, míg a nyugati vakcinák hiánya miatt 20 ezer magyar halt meg. Az pedig, hogy politikát csinálnak a vakcinákból, súlyos emberkísérlet, ezért pedig azokat terheli a felelősség, akik a keleti vakcinák ellen beszélnek.

Az, hogy mindebből semmi sem, vagy nem úgy igaz, szóra sem érdemes, de ha mégis beszélni akarunk a dologról, gyorsan végezhetünk. Az, hogy Brüsszel eddig nem volt elég kemény a szállítási szerződések betartatásában, tény, de sehol sem azért haltak meg emberek, mert kevés volt a vakcina, hanem mert a kormányok késlekedtek a zárással, vagy korán nyitottak. A magyar is elrontotta a védekezést, amit a beomló állam zűrzavara, a zsaroló munkaszerződésekkel elzavart több, mint 5000 egészségügyi dolgozó hiánya, a kapkodás, a regisztrációs rendszer tévedései, a védekezést és a keleti vakcinákat kísérő állami hazudozás és az emiatt keletkező bizalmatlanság tett végképp sérülékennyé. Ezért a sok halál, nem a nyugati vakcinák hiánya miatt. A Lázár által dicsért Egyesült Királyságban 16o ezren haltak meg, de Ausztriában is tízezren. Az ellenzék pedig nem a keleti vakcinák, hanem az átláthatóság megtagadása ellen szólt. A nyugati vakcinák egyébként a mai napig a hazai vakcinaállomány több, mint felét teszik ki. Ezek tények.

De persze nem a tények az érdekesek, hiszen Lázár is tudja, hogy hazudik, de azt is tudja, hogy a hazugság, a politika felsőbb köreiben még szokatlan durvaságú, keresetten bárgyú, a hitelességet nyomokban sem felmutató túlzás az, amit az ő mostani, köztes pozíciója megkíván. Ő még nem a kéz, ami az ostort suhogtatja, hanem az ostor maga.

Úgy érzi, ezért hálával és túlzással tartozik. Talán boldog is egy kicsit. Már nem annyira senki.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2021. március 31-i, szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.