„Klubrádió
Esti gyors

A Klubrádió szólni fog, mert szólnia kell - Hardy Mihály jegyzete

11/03/2021 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

A Fidesz verőembereiből verbuvált testület, amelynek tagjai természetesen semmiféle történelmi emlékezetre nem tarthatnak számot, úgy, mint a római szónok, Cato, újból és újból kimondták: a Klubrádiónak meg kell halnia!

 

2021. március 11. Esti gyors-részlet / Hardy Mihály jegyzete - 2021.03.11.
03:05
00:00

„Ceterum autem censeo Carthaginem esse delendam.” Vagyis: „Úgy gondolom végül, hogy Karthágónak pusztulnia kell!”

A hírhedt mondatot az ókori Róma Szenátusában Cato, a híres szónok mondta el nagyon sokszor, ha kellett, ha nem; és végül ez vezetett a harmadik pun háborúhoz, aminek a végén Karthágót valóban a földdel tették egyenlővé a rómaiak. Szerintem a hallgatóink nagy része már sejti, hogy mindez hogyan hozható kapcsolatba a Klubrádióval és a Médiatanács mostani döntésével.

A Fidesz verőembereiből verbuvált testület, amelynek tagjai természetesen semmiféle történelmi emlékezetre nem tarthatnak számot, úgy, mint a római szónok, újból és újból kimondták: a Klubrádiónak meg kell halnia!

Pedig a Klubrádió csapata nem kelt át harci elefántokkal az Alpokon, nem állomásozott Róma kapui előtt. A büntetőhadjáratot Orbán Viktor és kormánya indította a Klubrádió ellen már tizenegy évvel ezelőtt. A Klubrádiónak egyetlen bűne van. Az, hogy kimondja az igazságot. És emiatt nem szeretik a kormány környékén és emiatt szeretik a hallgatói. Mert olyan országban élünk, ahol túlságosan sok már a csalás, a hazugság, a tehetségek elfojtása, a rablás fényes nappal – állami segítséggel. Torkig vagyunk vele.

A Médiatanács ma úgy döntött, hogy ezentúl az éterben ne legyen Reggeli Gyors. Önök ne tudják délutánonként megbeszélni Bolgár Györggyel ügyes-bajos és fájó dolgainkat. Önök ne tudhassák meg az Esti Gyorsból, hogy mi történt az országban, merre tart a világ. A Médiatanács úgy döntött, hogy nem kell az Ötös, sem a PaDöDővel, sem Bódy Gergővel, sem Gálvölgyi Jánossal. Nem kell az Anno Budapest, nem kell Galaxis kalauz, nem kell A világ urai, nem kell a szombati Klubdélelőtt Kun Zsuzsával. A Médiatanács úgy döntött, hogy ezentúl önök ne hallgassanak Operaklubot, ne szóljon a Nívó, ne tudják meg, hogy mit történt az Útszélen hagyottakkal, ne legyen Élőben a városból és ne legyen Eurozóna sem. Felsorolni sem tudom, hogy hány tehetséges kolléga, hányféle műsorára akarta ma kimondani a halálos ítéletet a Médiatanács.

Nem hagyjuk annyiban, abban biztosak lehetnek! A Klubrádió szólni fog, mert szólnia kell! Önök miatt. Azért, mert azt vállaltuk: bemutatjuk a valóságot, amennyit csak megismertünk belőle. Ma brutális őszinteséggel mutatkozott meg az orbáni hatalom médiafelfogása, a kaszárnya-szellem.

Soha nem volt még ennyire aktuális az 1848-as márciusi ifjak 12 pontja. Sohasem gondoltam volna, hogy 173 év után is ezt kell elismételni:

„Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését!”

Hardy Mihály jegyzete a 2021. március 11-i Esti gyorsban hangzott el.