„Klubrádió
Esti gyors

Márki-Zay: Ez egy komédia

11/03/2021 06:03

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Eladósodnak a nem fideszes városok, hiszen az állam a bevételük jó részét elvonja. Hódmezővásárhely, még a Lázár János polgármestersége idején keletkezett büntetéseket nyögi.

2021. március 10. Esti gyors - részlet 21.03.10. Márki-Zay Péter
06:17
00:00

Alaposan belenyúlt a települések gazdálkodásába a kormány, elvont, megszüntetett, megnyirbált adókat, a parkolástól a helyi iparűzési adóig. A nagyobb városokkal egyedi megállapodásokat kötnek a kompenzációról, végtére is nem lehet élhetetlenné tenni az ország egy részét, nem lehet száz és száz Esztergom, ahol egy ideig nem volt közlekedés, világítás, szemétszállítás.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere beszélt arról az Esti gyorsban, hogy miként zajlanak ezek az egyeztetések. Először is: működésre nem ad pénzt a kormány, csak beruházásra. Tehát elvonja a mindennapi élethez szükséges bevételt, majd fejlesztésre ösztönöz. Az ellenzéki városvezetőkkel tárgyal futószalagon az erre kijelölt kormánybiztos, hogy azt lehessen mondani: volt egyeztetés. Nem nyíltan, de mégis arra kapnak ösztönzést, hogy vegyenek föl hiteleket, adósodjanak el. Közben a fideszes településeken már ott van a pénz, decemberben megérkezett a kompenzáció.

Hódmezővásárhely esete különösen érdekes, mert még Lázár János polgármestersége idején keletkezett akkora adósság, amit most is nyögnek. Márki-Zay Péter állítja, hogy ha ez az adósság, illetve a hozzá tartozó büntetés nem lenne, tudnának gazdálkodni a mostani körülmények között is. Ami most folyik, az egy komédia – mondja Hódmezővásárhely polgármestere.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor.

Esti gyors
2021. 03.10. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor