„Klubrádió
Esti gyors

Niedermüller Péter: A kerületi lakosokat támogatni kell

6/03/2021 04:47

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Niedermüller Péter szerint a bulinegyedben működő vendéglátóipari vállalkozások 40 száztaléka tönkrement, és sok vállalkozás került veszélybe ugyan, a teraszok után fizetendő közterülethasználati díjat azonban kiszámlázták. A VII. kerület polgármestere szerint ezt a már eleve csökkentett járulékot lehetne még tovább csökkenteni, de az önkormányzat a kormányzati elvonások mellett ezt már nem tudja vállani.

2021. március 05. Esti gyors - részlet 21.03.05. Niedermüller Péter
06:49
00:00

A bulinegyed több vendéglátósa olyan önkormányzati határozatot kapott kézhez az elmúlt napokban, amitől meglehetősen ideges lett.

Az erzsébetvárosi önkormányzat ugyanis a kijárási tilalom idejére is kiszámlázta a terasszal rendelkező helyeknek a közterület-használati díj egy részét. A határozatokban 100 forint/nap/négyzetméter szerepel, ami a szokásos díj körülbelül 30 százaléka – írja a 24.hu.

Ez ugyan első látása nem tűnik soknak, de ha a november 11-étől március 31-éig elszámolt 141 napot nézzük, akkor már egy kisebb, 20 négyzetméteres terasz esetén is 282 ezer forint, ami viszonylag nagy költség egy nem üzemeltethető teraszért, amikor béreket sem nagyon tudnak fizetni a vállalkozások.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
 
Niedermüller PéterFotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere az Esti gyorsban azt mondta, a közterülethasználat független attól, hogy folyik-e ott vendéglátó tevékenység, vagy sem. A törvény értelmében a közterület használatáért díjat kell fizetni. Az önkormányzat mindössze annyit tud tenni, hogy csökkenti ezt a díjat, mint ahogy azt meg is tette.

A politikus azt is hozzátette, hogy a kormányzati elvonások mellett – ami a kerületnek is több milliárdos veszteséget jelent – a közterülethasználati díj 30 százalékos mérséklése kifejezetten kedvező. Teljes egészében elengedni ezt az összeget az önkormányzat nem tudja. Nem azért, mert az önkormányzat működése is veszélyben van, hanem, azért mert ezzel a járulékkal a VII. kerület lakóit is támogatják, akik a pandémia idején elvesztették az állásukat. A köztisztaságot, a játszóterek tisztaságát is biztosítani kell.

Niedermüller szerint a kormány ezek helyett ingyenes parkolással, az iparűzési adó felezésével hozza lehetetlen helyzetbe az önkormányzatokat, akiknek így más módon kell megoldani feladataikat.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors
21.03.05. 18:33
Riporter: Selmeci János