„Klubrádió
Reggeli gyors

Mintha iskolában feleltettek volna - Szentendre polgármestere az önkormányzatok és a kormány kompenzációs tárgyalásáról

10/03/2021 13:44

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A kormány várhatóan csak április végén dönt a járványhelyzetben elvont adóbevételek visszapótlásáról, de egyelőre úgy tűnik, nem sok segítségre számíthatnak az önkormányzatok. A szentendrei önkormányzat és a kormány keddi kompenzációs tárgyalásáról Fülöp Zsolt azt mondta, hogy megtérítések helyett azt próbálták kideríteni a kormányoldali tárgyalók, mely feladatok ellátását adná át a város az államnak. A polgármester azt is hozzátette, hogy a kormány megbízottjai hitelfelvételt ajánlottak a kieső bevételek pótlására, ami azért is problémás, mert kormányzati engedélyhez kötött.

2021. március 10. Reggeli gyors - részlet 21.03.10. Fülöp Zsolt
10:38
00:00

„Az az egész kompenzációs egyeztetősdi nem volt több, mint udvariassági pofavizitek összessége”, idézte kedden a Telex Lengyel Róbert, Siófok független polgármesterének Facebook-posztját a Miniszterelnökségen tett látogatásáról. A kormány kedden a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések önkormányzataival tárgyalt az tavalyi bevételkieséseik kompenzációjáról.

A tárgyalásokról nemcsak Siófok polgármesterének, de szentendrei kollégájának, Fülöp Zsoltnak is hasonló a véleménye. Szerinte az egyeztetés olyan volt, mintha „feleltették volna az iskolában”. Beadta a „dolgozatát” is, amelyben az elvonásokat és a járványügyi kiadásokat részletezte.

A tárgyalás azzal folytatódott, hogy a kormányzat részéről kérdéseket tettek fel neki, például számon kérték rajta, hogy milyen takarékossági intézkedéseket tett. A felvázolt problémákra pedig azt a kérdést kapták válaszul a kormányzattól: „Milyen önkormányzati feladatellátást adnának át a államnak?” Fülöp szerint ez volt az egész tárgyalás egyetlen innovatív része kormányoldalról. A polgármester – több kollégájához hasonlóan, akik korábban egyeztettek a kormánnyal – az tárgyalás során hangsúlyozta, a feladatellátások a legjobb helyen az önkormányzatoknál vannak. Azt is hozzátette, a közszolgáltatásokat -feladatokat így lehet a leghatékonyabban és a legátláthatóbban ellátni. Ennek kapcsán a Telexnek is elmondta: az önkormányzat nem kíván megszabadulni a lakosok ellátásának feladataitól, de e közfeladatok hatékony megszervezéséhez és a fenntartáshoz az államnak kötelessége hozzájárulni.

 
Fülöp Zsolt Szentendre polgármestere Forrás: Facebook
Facebook
 

Csak nevében szólt a kompenzációról az egyeztetés

Kormányoldalról egyértelműen kifejtették, hogy ne számítson a város az iparűzési adó megfelezése miatt kiesett bevételeinek teljes mértékű ellentételezésére, és egyéb bevételkiesés kiegyenlítésére sincs lehetőség. Pedig a polgármester részletesen ismertette, hogy milyen tételekről van szó az iparűzési adó felezése mellett. A tavaly meghirdetett elvonások az alábbi tételeket érintették:

- a gépjárműadó,

- a parkolási bevételek,

- a bérlemények után járó bevételek,

- a közterület-foglalási díjak,

És nem utolsó sorban a koronavírus-járvány elleni védekezési költségek is jelentős plusterheket róttak Szentendrére is. Ez utóbbival kapcsolatban – a várost ért árvizek esetéhez hasonlóan – a kormány korábban azt ígérte, hogy megtéríti, ennek megfelelően a városvezetés minden költését összegyűjtötte. A kormány az egyeztetésig folyamatosan halogatta a kifizetést, majd a tárgyaláson egyértelművé tették, hogy nem áll szándékukban megtéríteni az erre fordított kiadásaikat.

Fülöp Zsolt szerint a kijelölt kormányzati tárgyalópartnereknek arra semmiféle javaslatuk nem volt, miként pótolják az önkormányzatok kiesett bevételeket. Szerinte elképzelhetetlen, hogy a kormány ne látná az egyes települések anyagi helyzetét, ez alapján pedig érthetetlen a döntés.

A kormányzati tárgyalófél azt is megkérdezte, milyen takarékossági intézkedéseket tettek az önkormányzatok, ami azért is fura, mert a takarékosság mellett is elfogyott a pénzük, amihez az elvonások is hozzácsapódtak. Felvetették a hitel lehetőségét is, de a szentendrei polgármester is egyértelművé tette, hogy nem kívánja eladósítani a városát. Másfelől megjegyezte, hogy jelenleg az önkormányzatok csak kormányzati engedéllyel vehetnek fel hitelt, és nem minden önkormányzat kapott engedélyt, amiket. Másfelől a hitelt csak fejlesztési célra használhatják fel a települések fenntartásának finanszírozására nem.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.03.10. 8:17
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert