„Klubrádió

Újabb elvonás: Budapest nem tud és nem is akar többet fizetni

31/12/2020 13:15

| Szerző: Klubrádió

Jövőre 1,8 milliárd forinttal többet kell befizetnie a fővárosnak az agglomerációs közösségi közlekedés költségeibe – ez szerda éjjel jelent meg a közlönyben, a Telex vette észre. Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese a Klubrádiónak azt mondta: nem tudnak és nem is akarnak többet fizetni.

Jövőre az eddigi 6,58 milliárd helyett 8,37 milliárd forintot kell befizetnie a fővárosnak az agglomerációs közösségi közlekedés költségeibe. Az erről szóló kormányrendelet szerda éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben, a Telex szúrta ki.

A cikkben felidézik: még Tarlós István főpolgármestersége alatt kerültek a fővárostól az államhoz a HÉV- és az agglomerációs buszjáratok. A működtetésükbe egy 2016-os megállapodás szerint a fővárosnak is be kell szállnia, hogy fedezni tudják a két szolgáltatás Budapesten belüli költségeit. A kormány szerint jövőre és 2022-ben is nőnek a közösségi közlekedés költségei, így indokoltnak tartották, hogy a főváros az eddigi 2,16 helyett 3 milliárd forintot fizessen évente a buszok szolgáltatásáért, és az eddigi 4,42 milliárd helyett 5,29 milliárddal járuljon hozzá a HÉV-ek működtetéséhez, így jön ki a plusz 1,8 milliárd.

2020. december 31. A lényeg / részlet, Kiss Ambrus (20.12.31.)
01:00
00:00

Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese a Klubrádiónak azt mondta, hogy nem tudnak és nem is akarnak többet fizetni. Szerinte az agglomerációs közlekedés finanszírozását a két fél által megkötött szerződésben kellene szabályozni, a főváros pedig vitatja a díjemelés jogosságát.

(Kiemelt kép: szentendrei (H5-ös) HÉV, Margit híd. forrás: Wikipedia)