„Klubrádió
Reggeli gyors

Karácsony: Az nem segítség, ha elveszik a pénzt, majd egy részét visszaadják

8/03/2021 11:12

| Szerző: Klubrádió/szg

Elkészült a főváros fejlesztési terve 2027-ig. A budapestieket is bevonták a stratégiába, közülük sokan emelték ki a zöld ügyeket, a levegő minőségét, a kevés zöldterületet. Erre, tehát a város élhetőségére, esélyteremtésre, nyitottsága épül a projekt – közölte Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint kinyitná a béremelés lehetőségét, ha a kormány kompenzálná a fővárost az elvont bevételek miatt. Ha így is lesz, amivel kapcsolatban szkeptikus, azt nem tartja segítségnek, ha valakinek elveszik a pénzét, majd visszaadják egy részét.

2021. március 08. Reggeli gyors - részlet 21.03.08. Karácsony Gergely
09:36
00:00

Elkészült a főváros 2027-ig tartó fejlesztési stratégiája, amelyet a főpolgármester mutatott be a hétvégén. Mit szerettek volna a budapestiek? – kérdeztük Karácsony Gergelyt.

Karácsony Gergely elmondta: nagyon fontos volt, hogy szakmai vélemények mellett „laikus” álláspontok is bekerüljenek ebbe a stratégiába. Volt reprezentatív közvélemény-kutatás, valamint (a járvány miatt) online beszélgetések, amelyek a várost érintő problémákkal foglalkoztak. Számukra természetes (bár politikai ellenfeleik vitatják), amit nagyon sokan említettek: a klímaváltozást, a rossz levegőt, a zöldterületek rossz állapotát és kis arányát, ezeken szeretnének változtatni. A lakhatást is a fontos témák között említette a főpolgármester.

Hangsúlyozta: nem lehet úgy vezetni egy 21. századi várost, de egy országot se, hogyha a politikusok azt gondolják, hogy mindent jobban tudnak azoknál, akik egyébként megválasztották őket. Minden tisztelete Churchillé – utalt a legendás brit miniszterelnöknek tulajdonított mondásra –, de szerinte a választópolgárokkal folytatott beszélgetések felvillanyozóak, az emberek összessége nagyon bölcs tud lenni. Nyitott vezetést szeretnének, elfogadták a budapesti polgári kezdeményezést, amely azt jelenti, hogy ha 10 ezer budapesti polgár felkarol egy ügyet, azt a közgyűlés tárgyalja. A részvételi költségvetés (bizonyos összegről a városlakók dönthetnek) is erről szól, és az is, hogy minden önkormányzati beruházás előtt közösségi tervezést kell folytatni. Utóbbival kapcsolatban a Tabánt említette, ahol a tervek felpaprikázták a helyieket, aztán sikerült mindent megbeszélni, és a parkot a beruházást korábban ellenző civilekkel együtt adták át.

Kis léptékek, kis pénz?

Azért ambíciózusnak tartja a programot, és úgy véli, az Európai Unió kikényszeríti majd a kormánytól az egyeztetést az önkormányzatokkal a források elosztásáról. De annyiban egyetértett, hogy nem úgy szeretne visszatekinteni a főpolgármesterségére, mint amikor valami grandiózus, nagyon drága, nem hasznos dolog épült. Például kimondottan büszke lenne arra, ha a 42-es villamos elérne a Havanna lakótelepig, és ott több ezer ember közlekedését könnyítené meg. Több tucat hasonló, kisebb projektben gondolkodnak – tette hozzá. Valamint olyan fejlődést szeretnének, amely megállítja azt a tendenciát, amely a 2010-es évek közepén újra elindult, hogy csökken a főváros lakossága, és az agglomerációba költöznek ki az emberek. A stratégiát egyébként a főváros környéki települések vezetőivel is megbeszélték.

Béremelés

Karácsony Gergely a főváros anyagi helyzetéből kiindulva azt mondta: fájó szívvel és őszintén úgy látja, hogy erre most nincs lehetőség. Egyébként mielőtt jött volna a járvány, lehetett látni, hogy ebben ők elkötelezettek, tíz százalékos béremelés volt. Ezzel együtt tudják, hogy a bérek még mindig alacsonyak. Hozzátette: ha a kormányzati elvonások kompenzációja mégis megérkezne, az megnyitja ezt a kérdést. Egyébként ebben szkeptikus, de kaptak olyan ígéretet kormányzati oldalról, hogy lesz érdemi tárgyalás. A segítség szót nem használná ebben az esetben, mert azt nem szokták segítségnek hívni, ha elveszik az ember pénzét, aztán egy részét visszaadják – jegyezte meg a főpolgármester.

EU-s projektek

Lesznek közvetlen EU-s pályázatok, és úgy tudják, ezek bővülni is fognak, de ez nem oldja meg a város finanszírozási problémáit. A fő út továbbra is az lesz, hogy a kormánnyal partnerségben kialakított értelmes projektek révén juthat forrásokhoz Budapest. Azt remélik, hogy az Európai Unió komolyan veszi a saját jogszabályait, a sarkára áll, és sikerül megvalósítani ezt a partneri egyeztetést. Főleg egy olyan országban, amely „a csalások versenyében első helyen áll az EU-ban”, ne lehessen az önkormányzatok érdemi bevonása nélkül dönteni forrásokról – tette hozzá Karácsony Gergely.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2021. március 8., hétfő 08.10
Műsorvezető: Szénási Sándor