„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Gémesi: Majd a pártközpontban eldöntik, hogy hol mi épüljön

24/02/2021 12:48

| Szerző: Klubrádió/szg

Újabb hatáskört vonna el az önkormányzatoktól a kormány, ezúttal a településszerkezeti terv készítésének jogát – írja a Népszava. Gémesi György szerint ez a lépés az önkormányzatiság alapját kérdőjelezi meg, az emberek beleszólási lehetősége tűnik el, majd a pártközpontban eldöntik, hogy hol mi épülhet. Nemcsak a mi véleményünket szorítják ki, hanem a településeken élőkét is – hangsúlyozta.

2021. február 24. Reggeli személy / részlet, Gémesi György (21.02.24.)
21:23
00:00

„Egy önkormányzat, egy terv” – ezzel a szlogennel venné ki a kormány a fővárosi és a megyei önkormányzatok kezéből a településszerkezeti terv készítésének jogát, illetve elvonná a többi településrendezési eszközt is – értesült a Népszava.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere azt mondta: mióta elvették a hatósági jogköröket, az építési és használatba vételi engedélyeket már nem az önkormányzat adja ki. Tehát fogalmunk nincs arról, hogy ki mit építkezik a településen, milyen szabályt tart vagy nem tart be – fogalmazott.

Most újabb elvonás jön, ez ahhoz vezethet, hogy gyakorlatilag bármit meg tudnak csinálni a település véleménye nélkül, például gumigyárat építeni. És nemcsak a polgármester vagy a képviselőtestület véleményét szorítják ki, hanem a lakókét – hangsúlyozta. Minden ilyen módosításnál, zöldövezet, ipari, kereskedelmi övezet kijelölésekor fórumokat tartottak, kikérték a helyiek véleményét. Ha ezt kiveszik a kezükből, az állampolgárok beleszólási lehetőségét veszik el, és ez nagyon fontos, mert ők élnek ott.

Innentől kezdve gyakorlatilag a politika dönt ezekről a kérdésekről, nem a helyi érdekek, ami nagyon nagy hiba. Nem szólhatnak bele a helyiek abba, hogy mellettük épüljön akár egy gumigyár vagy akkumulátorgyár. A paloznaki példát említette műsorvezetőnk, erre Gémesi György hozzátette: lakópark-építéseket se lehetne megakadályozni. Gémesi György beszélt arról is, hogy a településrendezési terv elkészítése akár két évet is igénybe vehet, rengeteg hatósággal kell egyeztetni, társadalmi konzultációt kell folytatni, és ez így van jól. 

 
Gémesi György (kép: Facebook)
 
 

Mi a célja, kinek használ ez?

Ez politikai háború, meg akarják akadályozni, amit még lehet tapasztalni, hogy főváros vagy egyes kerületek nem adják a nevüket bizonyos fejlesztésekhez, mert azok a helyiek érdekeit sértik. Számos ilyen esetre láthattunk példát, és ennek áldozatául esik a többi önkormányzat is – fogalmazott. Ez a lépés az önkormányzatiság alapját kérdőjelezi meg, az emberek beleszólási lehetősége tűnik el, majd a pártközpontban eldöntik, hogy az uniós forrást, a befektetési lehetőséget hogy fogják elosztani. Ha ezt bevezetik, nem fog tudni intézkedni a település vezetője. Megemlítette, hogy pont Kaposváron tiltakoztak a helyiek egy gyár ellen, és hiába „nagyon szervilis” a kormány irányába Szita Károly fideszes polgármester, megakadályozták az építkezést.

Teljes mértékben kiürül az önkormányzatiság, ami a bevételek elvonásán is látható – fogalmazott. Megszűnik a lokalitás, pedig egy kormány (akármilyen oldali is) nem cselekszik bölcsen, ha nem támaszkodik a településeken élők aktivitására, kreativitására, együttműködésére. Így a fideszes vezetésű városok is rosszul járhatnak. Egyértelmű kiállást nem látott, de múlt héten egyeztettek a megyei jogú városok képviselői a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, és ott fideszes polgármesterek is aláírták, hogy kérik vissza az elvett iparűzési adót. Azonban Gulyás Gergely ezt nem támogatta, ehelyett kétoldalú tárgyalásokat ígért, ahol képzelhető, hogy valakinél vastagabban fog a ceruza, ha megállapodnak.

Mit tehetnek az önkormányzatok?

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége nyilvánosságra hozza erről a véleményét, és lesznek majd olyan nyilvános megmozdulások, amelyeket a jogszabály enged, és mégis lehetőséget adnak, hogy érzékeltessék ezeknek a döntéseknek a hátrányos mivoltát. Nem tudják, milyen fázisban van ez a terv, mert a kormány gyakorlata, hogy kicsepegtet információkat és megnézi a reakciókat. Erről nem egyeztettek az önkormányzati szférával, egyik szövetséggel sem. Még az is jobb lenne, ha lenne ugyan egy rossz terv, de arról legalább megkérdeznék a véleményüket. Hallgatói kérdésre reagálva azt mondta, nem kizárt, hogy ha az EU úgy dönt, hogy nagyobb forrásokra pályázhatnak az önkormányzatok, akkor a rendezési terv hiányában ne tudjanak mindent megvalósítani. Szerinte ennek a fő célja az, hogy a kormányzat által a gazdaságfejlesztés mögé bújtatott szándékokat egyik vagy másik településen meg tudják valósítani. Nincs gond a gazdaságfejlesztéssel, de miért hagyják ki az érintetteket? Ez a harc nem használ az országnak, az embereknek – összegezte.

Ugyanerről a témáról kérdeztük a keddi Esti gyorsban Orosz Annát, a Momentum XI. kerületi alpolgármesterét, azt a beszélgetést ide kattintva hallgathatják meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Varga György

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021. február 24., szerda 09:05
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert