„Klubrádió
Esti gyors

A kormány tárgyalt Gémesiékkel, de nem enged

17/02/2021 22:56

| Szerző: Klubrádió/szg

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének több tagja tárgyalt Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel szerdán. A többi között az elvett iparűzési adó kompenzációját és a járványügyi költségek megosztását szerették volna elérni a kormánynál, de nem jártak sikerrel. Gémesi György, a szervezet elnöke, gödöllői polgármester számolt be a részletekről.

2021. február 17. Esti gyors / részlet, Gémesi György (21.02.17.)
07:47
00:00

Amióta kiderült, hogy a kormány megfelezi az iparűzési adót, tehát ezt a bevételt nem kapják meg az önkormányzatok, azóta szeretnének az érintettek változtatni a helyzeten. Ezúttal legalább fogadták őket. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere az Esti gyorsban elmondta: első találkozó volt szerdán olyan önkormányzatok részvételével, amelyek 25 ezernél nagyobb lakosságúak, de nem fővárosi kerületek és nem megyei jogú városok. 23 ilyen város van, 12 önkormányzati szövetségi taggal egyeztettek a találkozó előtt. Három elvárással mentek a találkozóra, ezek a következők: az első az elvont iparűzési adó teljes kompenzációja, a második a koronavírus-járvány elleni védekezés önkormányzati költségeinek megosztása, a harmadik pedig a gépjárműadó jövő évi visszaadásával kapcsolatos.

Nincsenek az ellen, hogy mindenki vegyen részt a védekezésben, ahol a kormány ezt hangoztatja, csak amikor ez a részvétel már a működőképesség határára juttatja az önkormányzatokat, akkor vissza akarják kapni a települések pénzét, hiszen azt az ott lakóktól veszik el. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nagyon kedves volt, normális légkörben tartott a megbeszélés két és fél órán keresztül, de csalódottak, mert a tárcavezető azt mondta, hogy nincs felhatalmazása az iparűzési adó elvonásáról szóló kormánydöntés megváltoztatására, és más döntéseket se tud elfogadni. Annyit ígért, hogy március végéig minden településsel leülnek, és megnézik annak lehetőségét, hogyan lehet fejlesztésekkel és más területen kompenzálni a kiesett bevételt. Az egyenkénti egyezkedésre Gémesi György úgy reagált: „mondhatjuk, hogy ez szalámizás”. Megpróbál úgy egyeztetni az önkormányzati szövetség tagjaival, hogy tudjanak egymás találkozóiról, hogy azokon mi hangzott el. A többit nem fogják ismerni, de valószínűleg a trend kirajzolódik majd – tette hozzá.

Hangsúlyozta: ők a működési költségekről beszélnek, ki kell fizetni az óvodai, bölcsődei dolgozók bérét, a villanyszámlát, el kell takarítani a havat, és így tovább, a kormány pedig fejlesztésekről. Ha építenek egy uszodát, az nem oldja meg a problémát. Hangsúlyozta: ugyanúgy egységes kompenzációra lett volna szükség, mint a 25 ezer lakos alatti településeknél. A költségvetést egyébként március 15-ig el kell fogadni, és mivel március végéig ígérték ezeket a tárgyalásokat, tehát a büdzsére nem sok hatásuk lesz.

Stratégiai kérdéseket is feltett a tárgyaláson, például arról, hogy mivel elengedték bizonyos helyiségek bérleti díját, megint át kell írni a költségvetést, például Gödöllőnek ez több tízmillió forintos tétel, de a fővárosnak még több. Meddig tart ez még, mit vonnak még el? – tette fel a kérdéseket. Nagyon komoly játékot játszik a kormányzat, amikor azt mondja, hogy „holnaptól ezt is meg azt is engedjük el”.

Azt is mondta: egyenként nem minden település, de az önkormányzati szektor egészében már többet fizet be a költségvetésbe, mint amit az állam az adófizetők pénzéből odaad.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2021.02.18. 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor