„Klubrádió
Esti gyors

Pikó András: Van esély a káptalanfüredi gyermeküdülő befejezésére

16/02/2021 22:01

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A korábbi vezetés konferenciaközpontot, kézilabdacsarnokot, utánpótlás-központot akart létesíteni a VIII. kerület birtokában lévő üdülő helyén. A beruházáshoz tao-pénzeket is bevontak, de a munkálatok egy ponton elakadtak, amit azóta sem sikerült befejezni, a projektre szánt összeget pedig vissza kell fizetni az államnak. Pikó András, a kerület jelenlegi polgármestere egy új megállapodást akar elérnia a kormánnyal, amelynek célja az lenne, hogy a gyerekek ismét nyaralhassanak a Balatonnál.

2021. február 16. Esti gyors - részlet 20.02.16. Pikó András
06:31
00:00

Korábban a Klubrádió is beszámolt róla, hogy mégsem támogatja a kormányzat a VIII. kerület káptalanfüredi gyermeküdülőjének felújítását. Pikó András, a kerület polgármestere felidézte, hogy a hatvanas évek óta működő üdülő helyén még az előző vezetés tervezett tao-pénzek bevonásával konferenciaközpontot, kézilabdacsarnokot, utánpótlás-központot.

A projektet el is kezdték, a fákat kivágták, és letarolták a régi, csak gyerekek számára fenntartott tábort. Később pedig érdekütközések miatt megakadt a munkafolyamat és annyira elcsúszott időben a projekt, hogy a tervezett időben már biztosan nem lehetett befejezni.

A politikus azt is hozzátette, hogy a gyermeküdülőt mindenképp szerette volna befejezni, ehhez kért segítságez az új vezetés az államtól. Szabó Tünde sportállamtitkár először ugyan megígérte, később arról tájékoztatta a polgármestert, hogy megváltoztatta 2020 nyarán hozott döntését és mégsem járul hozzá a józsefvárosi önkormányzat káptalanfüredi gyermeküdülőjének fejlesztése ügyében az önkormányzat által kezdeményezett határidő módosításhoz és ezért az állami támogatás visszafizetésére kötelezi az önkormányzatot március 1-i határidővel. „A józsefvárosi gyerekeken áll bosszút a Fidesz” – így kommentálta akkor a hírt Pikó.

Pikó András
 
Pikó András
Fotó: Martin Ostphoto
 

Ennek megfelelően a projektre szánt pénzt az államnak vissza kell fizetni.

Most jogi csatározás helyett egy új támogatási szerződés kidolgozásával igyekszik megállapodni az állammal és végre befejezni az önkormányzat a gyermeküdülőt. A feladat azért is fontos, mert „a gyerekek 2015 óta nem tudtak a Balatonnál nyaralni”.

Pikó azt is hozzátette, hogy az EMMI nemrégiben felhívta a polgármesteri hivatalt, és Kásler Miklós üzenetét közölte, miszerint Latorcai Csabát az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkárát jelölte meg tárgyaló félnek az ügyben. A polgármester reméli, hogy így megvalósulhat az üdülő befejezése.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
21.02.17. 18:33
Riporter: Kárpáti Iván