„Klubrádió
Esti gyors

Az EB-vel tárgyalnak az önkormányzatok helyzetéről

9/02/2021 20:43

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A fővárosra jutó uniós támogatások elosztását is a kormány intézné, míg Budapestnek hét évre kell beoszatnia 5 milliárd forint támogatást. Jávor Benedek, a fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője szerint a kormány célja elszigetelni a nem kormánypárti önkormányzatokat. Épp ezért az Európai Bizottsággal arról egyeztetnek, hogyan lehetne biztosítani, hogy a támogatások eljussanak oda, ahol valóban szükség van azokra.

2021. február 09. Esti gyors - részlet 21.02.09. Jávor Benedek
06:27
00:00

A teljes uniós keret elköltésének terveit a Miniszterelnökségen készítik, és a településfejlesztési terveket nemrégiben küldték ki az összes megyei önkormányzatnak, ennek egy példánya jutott el a 444.hu-hoz.  Úgy tűnik, alig lesz szava Budapestnek a nagjából 11000 milliárd forintnak megfelelő uniós források felhasználásában. Mindössze 5 milliárd forint támogatást kell beosztania 7 évre a fővárosnak.

Jávor Benedek, a fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője megerősítette, hogy portál cikke meglehetősen pontos. Annak ellenére is, hogy sok részlet még nem tisztázott és látszólag a kormánynak sincsenek előre kidolgozott tervei. A politikus azt is hozzátette, most azon dolgoznak, hogy nagyobb részt tudjanak elkülöníteni a fővárosnak és az ellenzéki önkormányzatoknak.

 
 
EP-választás - Jávor Benedek vezeti a Párbeszéd EP-listáj?
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

Ilyen folyamat részeként említette, hogy elérték azt, hogy a tervezés folyamatába be kell vonni az önkormányzatokat. A következő hetekben, hónapokban ennek kikényszerítése lesz a feladat, valamint azt elérni, hogy a források elosztása során legyen figyelemmel a kormány az önkormányzatok igényeire, szükségleteire.

Jávor szerint a kormány még mindig azon dolgozik, hogy a fővárost elszigetelje nemcsak a belföldi, de az uniós forrásoktól is. A politikus azt mondta, hogy ezt elkerüljék, intenzív párbeszédet folytatnak az Európai Bizottsággal, melynek során felhívják a figyelmet arra, hogyan igyekszik a kormány az ellenzéki önkormányzatokat kivéreztetni.

Más uniós forrásokat is igyekeznek megynyitni a szorult helyzetben lévő önkormányzatok számára. Ilyen az európai hálózatfejlesztési eszköz is, mely korábban csak tagállamok, a következő ciklusban azonban önkormányzatok is pályázhatnak.

Hozzátette, ezek a források nem oldják meg az önkormányzatok problémáit.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors
21.02.09. 18:15
Riporter: Kárpáti Iván