„Klubrádió
Esti gyors

Tüttő Kata: EU-s hitelből finanszírozza a főváros a Lánchíd felújítását

21/01/2021 22:13

| Szerző: Klubrádió/szg

Ha minden jól megy, akkor február végén indulhat el a Lánchíd felújítása, és 2023 őszére lesz kész. Ebből 18 hónapig lesz teljesen lezárva a híd – mondta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. A felújítást hitelből tervezik, mert a kormány elvette a forrásaikat, az adóbevételeiket. Európai uniós, támogatott hitelről van szó, nagyon alacsony kamattal; ezt az előző városvezetés tárgyalta le, de nem a Lánchídra szánta elsősorban.

2021. január 21. Esti gyors / részlet, Tüttő Kata (21.01.21.)
07:40
00:00

Akkor is megkezdheti a Lánchíd felújítását a főváros, ha nincs megállapodás a kormánnyal a beígért 6 milliárd forintos állami támogatásról. Tüttő Kata főpolgármester-helyettest kérdeztük. 

Azzal kezdte, ha minden jól megy, akkor február végén indulhat el a Lánchíd felújítása, és 2023 őszére lesz kész. Ebből 18 hónapig lesz teljesen lezárva a híd, ezt külön kikötötték a szerződésben, a kormány is előírta, hogy ez az időszak maximum másfél évig tarthat. Hangsúlyozta: nem az volt a kérdés, hogy átutalja-e a kormány a 6 milliárdot, mert tavaly elvett 12-t, hanem az, hogy betartja-e az ígéretét, és módosítja-e a támogatási szerződést úgy, hogy csak a Lánchídra is érvényes legyen. A támogatási szerződésben egy aláírást várnak a kormánytól, hogy odaadják a pénzt, amikor szükség lesz rá.

Ez minél előbb történik meg, annál jobb – jegyezte meg. A híd felújítását hitelből tervezik, mert a kormány elvette a forrásaikat, az adóbevételeiket. Eredetileg is terveztek hitelt, de akkor lett volna saját forrás. Most viszont az adóelvonások miatt a fejlesztések nagy részét is le kellett állítaniuk. Mivel 26 milliárdról szól a szerződés, ha a kormány betartja az ígéretét, akkor 20 milliárd forint hitel az, amelyből a Lánchíd megújulhat – közölte. Ez európai uniós, támogatott hitel, nagyon alacsony kamattal; az előző városvezetés tárgyalta le, nem a Lánchídra szánta elsősorban. Amikor a kormányzat arról beszél, hogy szabadon rendelkezésre álló pénze van a fővárosnak, akkor például erre a pénzre utal. Megismételte, hogy az erre félretett önerőt elvitte a kormány, és hozzátette: idén még 35 milliárdot elvisz. 

A kormányközeli médiát bejárta, hogy Tüttő Kata a hídfelújításon nyertes cég buliján vett részt. A főpolgármester-helyettes erre úgy reagált: arról a rendezvényről van szó, amelyen ott volt sok állami cégvezető, és az Orbán-kormány nevében Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár tartott ünnepi beszédet. A cikkekben szerepelt az is, hogy jelentősen megnőtt az előleg összege. Tüttő Kata ezzel kapcsolatban a többi között azt mondta: nagyon vicces olvasni a Fidesztől, hogy mekkora előlegek vannak, hiszen a Mészáros Lőrinchez vagy Garancsi Istvánhoz köthető cégek 50 százalékos előleget kapnak állami beruházásokból. Szerinte azért lett több az előleg, mert például a kamatfeltételek miatt azt gondolták, hogy így jobb ajánlatot tudnak kapni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2021. január 21., csütörtök 18:45
Riporter: Selmeci János