„Klubrádió

Lánchíd felújítás: a legolcsóbb ajánlatra sincs pénze a fővárosnak

17/12/2020 13:39

| Szerző: Klubrádió

A híd felújítására Budapest 17,3 milliárd forintos keretet tudott félretenni, ez még a kormány által az előző városvazetésnek ígért 6 milliárd forinttal együtt sem éri el a legolcsóbb ajánlat összegét, 26,75 milliárd forintot. A pályázaton már csak két vállalat, az A-Híd Építő Zrt. és a Strabag Általános Építő Kft. maradt versenyben.

Megérkeztek a végső ajánlatok a Lánchíd felújítására a két versenyben maradt kivitelezőtől. A Telex információi szerint az alacsonyabb ajánlat bruttó 26,75 milliárd forint, amit a főpolgármesteri hivatal megerősített.

Bár az ajánlatok a korábbi pályázathoz képest csökkentett tartalomra szólnak (nincs bennük az Alagút és a Széchenyi István téri villamos-közúti aluljáró felújítása) az összeg nagyobb, mint a főváros által félretett 17,3 milliárd forintos keret és az ígért hatmilliárdos állami támogatás együtt (23,3 milliárd). A BKK jelenleg értékeli az ajánlatokat.

Giro d’Italia - Fényfestés Budapesten
 
Lánchíd
MTI/Koszticsák Szilárd

A korábbi tender eredménytelenné nyilvánítását követően a főváros ősszel írt ki újabb pályázatot a Lánchíd felújítására. Négy cég nyújtott be árajánlatot: az A-Híd Építő Zrt., a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., az SDD Konzorcium, és a Strabag Általános Építő Kft. Ebből a portál információi szerint ketten maradtak: az A-Híd és a Strabag.

Idén januárban (a Váralagút felújítása nélküli) bruttó 35,29 milliárd forintos legkedvezőbb ajánlatot tartalmazó közbeszerzési eljárást kellett forráshiány miatt eredménytelenné nyilvánítani.

A főváros és a kormány között január óta folyik a vita arról, hogy a kormány hatmilliárd forintot ígért a felújításra, és hogy ezt odaadják-e, vagy sem. Az tény, hogy eddig nem érkezett meg a főváros számlájára a pénz.