„Klubrádió

Lánchíd: négyből három ajánlattevő a kormányoldalhoz köthető

26/10/2020 11:54

| Szerző: Klubrádió

A Lánchíd felújítása nem tűr halasztást, az építmény veszélyesen elrozsdásodott. Karácsony Gergely főpolgármesternek négy közbeszerzési pályázat közül kell választania. Az A-Híd Építő Zrt., a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., az SDD Konzorcium és a Strabag Általános Építő Kft. tehetnek ajánlatot. A négy ajánlattveő közül három NER-közeli.

Négyből három jelentkező a kormányoldalhoz köthető. Az esetleges túlárazás ismét tendervisszavonáshoz és a politikai harc folytatásához vezethet, miközben meglehet, a kormányközeli cégek megbízása miatt is magyarázkodnia kell a fővárosi vezetésnek – írja a 24.hu.

A vészesen elrozsdásodott híd renoválásához hatmilliárd forintot biztosítana a kabinet azzal a feltétellel, hogy a hidat nem zárják le 18 hónapnál hosszabb időre és csak ez az összeg hiányzik a projekt befejezéséhez. Ezt még Tarlós Istvánnak ígérte meg a kormány.

A négy cég, az A-Híd Építő Zrt., a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., az SDD Konzorcium (Dömper Kft., Subterra-Raab Kft., Pannon-Doprastav Kft.) és a Strabag Általános Építő Kft. mindegyikét esélyesnek ítéli a portál.

Közülük egyedül a Strabag nem köthető valamilyen formában a kormányhoz.

A kérdés csupán annyi, hogy a várható ajánlatok beleférnek-e a Fővárosi Közgyűlés által korábban megszavazott 23 milliárd forintos keretébe.

A korábbi, bővebb felújítási program során e cégek ajánlatai messze meghaladták a keretet.

A hatmilliárd forintnál többre Karácsony nem számíthat, a fővárosnak pedig nem maradt pénze, „sőt a koronavírus elleni védekezésre hivatkozva forrásokat vont el a kormányoldal, amely már azzal revolverezte a budapesti vezetést, hogy ha tovább halogatja a közbeszerzési eljárás kiírását, akkor saját kezébe veszi a hídfelújítást.”

A pályázatot a főpolgármester kiírta, most minden a pályázati összegeken múlik. A weblap szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a NER-közeli ajánlattevők egyike fut be.

Címlapfotó: pixabay