„Klubrádió
Megbeszéljük...

Draskovics: A Lánchíd felújításáért a legjobb referenciákat felmutató cégek versengenek

30/10/2020 16:57

| Szerző: Klubrádió

A külföldi cégek számára nem vonzó egy ilyen viszonylag kicsi, speciális eszközöket igénylő munka, a kisebb magyar cégeket pedig a referenciák hiánya tartotta vissza attól, hogy részt vegyenek a Lánchíd felújítására kiírt pályázaton – mondja Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke.

2020. október 30. Megbeszéljük / részlet, Draskovics Tibor 2020.10.30.
18:13
00:00

A Lánchíd felújításáért kiírt közbeszerzésre négy cég, az A-Híd Építő Zrt., a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., az SDD Konzorcium (Dömper Kft., Subterra-Raab Kft., Pannon-Doprastav Kft.) és a Strabag Általános Építő Kft. adott be pályázatot. 

Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke szerint a Fővárosi Önkormányzat és a BKK kettős célt határozott meg: a Lánchidat a lehető legjobb minőségben, a lehető legjobb áron kell felújítani. Ezért szerinte versenyélénkítő megoldásokkal éltek, amikor a közbeszerzési folyamatot meghatározták.

A kiírt pályázatra mind a négy, Draskovics szerint megfelelő referenciával rendelkező cég beadta a pályázatát. Mostantól pedig tárgyalásokon dől el, melyik vállalat ajánlatát és milyen feltételekkel fogadják el. Szerinte tehát a Lánchíd felújításáért így a legjobb referenciákat felmutató cégek versengenek.

A Malév-vizsgálóbizottság ülése
 
Draskovics Tibor
Fotó: MTI - Bruzák Noémi
 

 

Arra a kérdésre, hogy a pályázaton miért nem indult kifejezetten a kormánytól független vállalat is, Draskovics azt felelte, hogy a külföldi cégek számára azért nem vonzó a pályázat, mert a beruházás viszonylag kis összegű, ráadásul különösen specifikus, úszódarukat is magában foglaló munkálatokról van szó. Ami a magyar cégeket illeti, a pályázat csak olyan társaságok számára biztosít esélyt, amelyek meghatározott időn belül hasonló megbízásokat sikerrel tudtak teljesíteni.

Arra, hogy a kormány miért nem hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy a főváros vezetése kölcsönt vegyen fel, és miért nem ruházhat be önállóan tömegközlekedési eszközökre, Draskovics annyit mondott, hogy a hatályos törvények értelmében ilyen beruházásokhoz a kormány engedélye szükséges, amely valamilyen oknál fogva egyelőre nem bólintott rá a tervezett felújításokra.

A Lánchídról két nappal korábban, október 28-án Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár is nyilatkozott műsorunkban. Elsősorban arról beszélt, hogy a kormány 60 milliárd forint értékű fejlesztési beruházást ajánlott a fővárosnak, és jelezte, készek egyeztetni arról is, hogy a kormány átvegye a Lánchíd felújítását. Azt is mondta, tőle távol áll bárkit is „izélgetni”, de a Lánchíd ügyében azt látni, hogy a Tarlós István idejében elindított közbeszerzésen ugyanaz a négy cég indult, mint amely most is, közben elment egy év és drágább lesz a projekt. Hozzátette, nem támogatják, hogy a főváros a forrásainak bővítésére adót emeljen vagy hitelt vegyen fel. 

Karácsony Gergely szerint azonban Fürjes Balázs által tolmácsolt ajánlat nem arról szól, hogy a kormány ad 60 milliárdot a fővárosnak fejlesztésre, hanem arról, hogy a kormány a főváros pénzéből ad magának ennyit budapesti projektekre. Aztán megmondja, hogy mely vállalkozások vesznek részt ebben, így elszálló árak és újabb Mészáros Lőrinc-megbízások vannak kilátásban – tette hozzá a főpolgármester.

A fenti lejátszóra kattintva meghallgathatja a teljes beszélgetést. Címlapi kép: MTI

Megbeszéljük ... /Interjú Draskovics Tiborral
2020. október 29., csütörtök 16:45
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás