„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fürjes szerint kétszeresen is segítik a fővárost

28/10/2020 23:49

| Szerző: Klubrádió/szg

A budapesti fejlesztésekre vonatkozó 60 milliárdos javaslat a kormánytól csak javaslat, a főváros, ha akar, nem él vele – mondta Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Hozzátette, nem támogatják az adóemelést és a hitelfelvételt, de ezt a javaslatot dupla segítségnek tartják, mert bizonyos terhek alól mentesíti a fővárost, és így több pénze marad az új vezetésnek a kampányban megfogalmazott ígéretei megvalósítására. Jelezte, készek egyeztetni arról, hogy a kormány átvegye a Lánchíd felújítását is, ha a főváros ezt kéri.

2020. október 28. Megbeszéljük / részlet, Fürjes Balázs (20.10.28.)
22:18
00:00

Fürjes Balázst, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárt a Megbeszéljük adásában arról is kérdeztük, hogy a Médiatanács nem hosszabbítja meg a Klubrádió frekvenciaszerződését. A többi között azt mondta: Budapest sokszínű város, sokszínű médiát érdemel, és hiányozna a Klubrádió hangja a fővárosi palettáról, ha nem szólhatna bármikor, bármilyen okból. A beszélgetésnek ezt a részét ITT olvashatják.

A későbbiekben arról volt szó, hogy a kormány Fürjes Balázs nevével fémjelezve 60 milliárd forintos fejlesztési ajánlatot tett Budapestnek, amire Karácsony Gergely főpolgármester viszonylag élesen reagált, egyebek mellett azt írta: „az ég szerelmére, mi lenne ha egyszerűen nem vennék el a főváros pénzét?”. Az államtitkár azt mondta, ez nem személyes vita közte és Karácsony Gergely között, mindig úgy gondolja, hogy ő is „egy csavar egy nagy gépezetben”. Bár megtisztelő a megfogalmazás, hogy ő tett volna 60 milliárd forintos ajánlatot, nem erről van szó, a kormány döntött, és erről tájékoztatta a közvéleményt. Az a javaslatuk, hogy fejlesszék együtt Budapestet, de „adóemelés és eladósodás nélkül”, mert ez önmagában is rossz, és szerinte az elmúlt 30 év tapasztalata azt mutatja, hogy ha gazdasági visszaesés van, akkor a megszorítás, a hitelfelvétel és ezek az eszközök csak nagyobb bajba keverik a magyarokat. Azt mondta: Demszky Gábor (SZDSZ-es politikus, 1990 és 2010 közötti főpolgármester) után 375 milliárd forintot kellett a kormánynak, tehát a magyar adófizetőknek átvállalniuk, „Budapest csődben volt”. Egyébként tartalmilag is megegyeztek a fejlesztések nem egy pontjáról – tette hozzá.

Nem éri hátrányos megkülönböztetés Budapestet, az önkormányzatok hitelfelvételéhez a kormány hozzájárulására van szükség, és más önkormányzat se kapott ilyen engedélyt. Fürjes Balázs arra hívta fel a figyelmet, hogy a fővárosi önkormányzatnak van nyitott hitelkerete, ezt a kormány jóval korábban engedélyezte, és még ebben az évben lehívhat 70 milliárd forintot. Ha nincs más megoldás, előfordulhat, hogy muszáj „adósságba verni” egy várost, de most van más lehetőség szerinte. Fürjes Balázs meglepődött Karácsony Gergely Facebook-posztján és úgy gondolja, talán ez kommunikációs tanácsadók által megfogalmazott reakció volt. Várjuk ki a végét – tette hozzá.

Szerinte a javaslatuk dupla segítség a fővárosnak, egyrészt tehermentesítés, bizonyos feladatok alól mentesíti a fővárost, és így több pénze marad a kampányban megfogalmazott ígéretei megvalósítására, mint a 14 éven aluliak ingyen tömegközlekedése vagy a fűtési támogatás az időseknek, rászorulóknak. Hangsúlyozta: ha a főváros élni kíván a javaslatukban megfogalmazott a lehetőséggel, minden fejlesztést közösen terveznek meg és csak olyan tervek szerint épülhetnek meg ezek a fejlesztések, amelyeket a fővárosi önkormányzat elfogad.

Fürjes Balázs arról is beszélt, hogy a rakpartokat nem a helyhatóság, hanem kiemelt jelentőségük miatt mindig is a kormány építette ki. Szerinte fővárosnak önmagában nem lenne elég pénze azokra a fejlesztésekre, amelyekről szó van. A főpolgármester azt a javaslatot hozta be, hogy ezekhez három forrásra lenne szüksége: támogassa a kormány a hitelfelvételt, az adóemelést és adjon vissza forrásokat. Ezt nem tudják támogatni, ehelyett tették az említett javaslatot, amelynek elfogadása kizárólag a fővároson múlik, élhet vele vagy elutasíthatja. Szerinte a fővárosnak a meglévő fejlesztési feladatokkal is meggyűlik a baja, nem tudni, mikor kezdődik és mennyibe kerül a Lánchíd felújítása, és a főpolgármester is beszélt arról, hogy pénzügyi vita miatt gond van a 3-as metró felújításával, amelyet „Tarlós István sínre tett”.

Műsorvezetőnk, Bolgár György megfogalmazására reagálva azt mondta, tőle távol áll bárkit is „izélgetni”, de a Lánchíd ügyében azt látni, hogy a Tarlós István idejében elindított közbeszerzésen ugyanaz a négy cég indult, mint amely most is, közben elment egy év és drágább lesz a projekt. Úgy fogalmazott: a megválasztott vezetőktől, a városvezetéstől és a kormánytól az emberek megoldást várnak, nem panaszkodást, ők pedig az együttműködésre tettek javaslatot. Hozzátette: ha a főváros be akarja vonni abba a körbe a Lánchíd felújítását, amelyet a kormány átvenne, akkor készek erről is egyeztetni.

Karácsony Gergellyel is beszéltünk a témáról, azt a cikkünket ITT találják.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Megbeszéljük
2020. október 28., szerda 17:35
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás