„Klubrádió
Reggeli gyors

Drámai helyzetben Budapest, 57 milliárdos problémát kellene megoldani

8/10/2020 14:33

| Szerző: Klubrádió/szg

Egyszerre sújtott az országot (és természetesen benne a fővárost) a koronavírus és a gazdasági válság, de a kormány elég komoly összegeket vont el azoktól, akik részt vettek a járvány elleni védekezésben. Budapestnek 57 milliárd forintos lyukat kellene betömnie, ehhez jön a kormány által 12 milliárddal megemelt szolidaritási hozzájárulás – összegezte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

2020. október 08. Reggeli gyors / részlet, Kiss Ambrus (20.10.09.)
09:27
00:00

Karácsony Gergely főpolgármester szerdán megszorításokat jelentett be a fővárosban. 

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettest kérdeztük, aki azzal kezdte: tavasszal egyszerre ütött be az országban a vírus, a gazdasági válság, és a kormány nem kis mértékben vont el olyan szereplőktől forrásokat, amelyek jelentősen kivették a részüket a járvány elleni küzdelemből.

Hangsúlyozta: az iparűzési adóból 20 százalékkal kevesebb jön be, ez drámai, összehasonlításul a kormány adóbevételei csak 7 százalékkal csökkentek a tervezetthez képest. A fővárosnak ez „a” bevételi forrása, 174 milliárd forintot reméltek, de 35 milliárddal csökken ez az összeg, miközben 250 milliárd a teljes működési kiadásuk. Ha az iparűzési adó elfolyik, mert a kormány otthagyja a nagyvállalkozóknál, hiszen eltörölte a feltöltési kötelezettséget, azt nem tudják pótolni. (Ezt egyébként a kormány bármelyik szektorral megteheti és ráfoghatja a járványra, illetve a válságra – jegyezte meg.)

Megkezdték a költségvetési áttekintést a legfontosabb társadalmi partnereikkel, a munkaadói és a munkavállalói szövetségekkel a Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsban. Elmondták, hogy milyen anyagi helyzetben van Budapest, és azt is, hogy ez még nem az út vége, mert leülnek tárgyalni a kormánnyal jövő héten a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában. Kiss Ambrusnak nincsenek nagy reményei, de meg kell próbálni.

Részletezte: októberben 57 milliárd forintos problémát kell valahogy megoldani, van az említett 35 milliárdos csökkenés az iparűzési adóból, a tömegközlekedés jegybevételeiből kiesett összegre 17 milliárd forintot pótolnak vissza, az intézmények elmaradó bevétele 3 milliárd (és ezenkívül is vannak 1-1 milliárdos tételek, amelyek Karácsony Gergely prezentációjában megtalálhatók). A kulturális intézmények (állatkert, gyógyfürdők, múzeumok, könyvtárak) működnek, de nincs bevételük. Ráadásul a kormány mindenféle konzultáció nélkül 12 milliárddal emelte az úgynevezett szolidaritási hozzájárulást már erre az évre, így jön össze a főpolgármester által említett 69 milliárd forintos kezelendő hiány.

Kiss Ambrus elmondta azt is, hogy 30 milliárdnyi feladatok kell törölni a költségvetésből, de ez egy keretösszeg, nem feltétlenül jelenti azt, hogy konkrét beruházások elmaradnának, inkább át kell csoportosítani. Azt mondta: a Lánchíd felújítása és remélhetőleg a Blaha Lujza tér rendbetétele is meglesz.

Már az előző városvezetésnek se volt elég pénze az utak, aluljárók, csővezetékek rendbetételére, pedig akkor nem volt koronavírus-válság. Hiszen ha lett volna, akkor bizonyára elvégezték volna ezeket a javításokat, és nem lennének kátyúsak az utak – tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Pixabay.com

Reggeli gyors
2020. október 08., csütörtök 07:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre