„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem városállam Budapest, csak egy picit

31/08/2020 16:08

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Jobb, ha egy fővárosnak nem kell harcolnia a saját kormányával, de ha mégis, akkor bele kell állni a vitába. A város egy politikai szint, szüksége van kapcsolatokra, diplomáciára.

 

2020. augusztus 31. Reggeli gyors - részlet 20.08.31. Balázs Péter
07:50
00:00

Megalakult a Budapesti Városdiplomáciai Akadémia Balázs Péter volt külügyminiszter, egykor uniós biztos vezetésével. A főpolgármester szerint nagyon fontos a nemzetközi jelenlét, hiszen a nagyvárosok a globalizált világ megkerülhetetlen központjai. Azt már Balázs Péter tette hozzá, hogy a legnagyobb városok fontosabbak jó néhány államnál, és azokban sűrítve jelentkeznek az egyébként mindenkit érintő problémák. Például a közlekedési gondok, vagy a környezetszennyezés.

A városdiplomáciai képzésnek négy fő iránya lesz. Az egyik a szakdiplomácia, mint például egészségügy, biztonság, környezetvédelem. A másik a partnerek megkeresése és megismerése a világban, a harmadik a diplomácia technikája, sajtótájékoztatók szervezése tolmácsolás, protokoll. A negyedikbe pedig a helyszíni gyakorlatok, látogatások tartoznak.

A főváros is egy közösség, saját maga által választott vezetőkkel. Keresi a kapcsolatokat, mint egy állam, védi az érdekeit, lobbizik, és ami Budapest esetében különösen fontos, hogy nem csak a magyarországi magyarok fővárosa. A szomszédban és a világ másik végén élő magyaroké is. Már csak ezért is meg kell jelennie a nemzetközi porondon.

Budapestnek van önálló brüsszeli képviselője Jávor Benedek személyében. Cél az is, hogy olyan csatornákat alakítsanak ki, amelyeken keresztül közvetlenül, a kormány kihagyásával érkezhetnek támogatások. A városdiplomácia megerősítésével Budapest politikai autonómiája is erősödhet. Persze jobb, ha egy fővárosnak nem kell otthon a saját kormányával harcolnia, de ha mégis, akkor bele kell állni. Egy picit úgy, mint egy városállam tenné.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI.

Reggeli gyors
2020.08.31. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor