„Klubrádió
Reggeli gyors

Medián: a fideszesek egy része is a kormányt okolja a Lánchíd állapotáért

6/08/2020 10:49

| Szerző: Klubrádió/szg

Szinte megismétlődne az októberi főpolgármester-választás eredménye, Karácsony Gergely biztosan vezet a Fidesz jelöltje előtt, ha most kellene szavazni Budapesten – derül ki a Medián felméréséből. Arra is rákérdeztek, kit tesznek felelőssé a fővárosiak azért, hogy még nem kezdődött el a Lánchíd felújítása, és kiderült: többségében a kormányt és az előző városvezetést. Még a fideszesek 13 százaléka is így van ezzel.

2020. augusztus 06. Reggeli gyors / részlet, Hann Endre (20.08.06.)
07:26
00:00

Újraválasztanák Karácsony Gergelyt főpolgármesternek, ez derül ki a Medián felméréséből, amelyet a HVG számára készített a közvélemény-kutató cég. A választani tudó biztos szavazók között az arány 50:45. Hann Endrét, a Medián ügyvezetőjét arról kérdeztük, mennyire meglepő ez az eredmény. 

Nem mondaná, hogy meglepte az eredmény – közölte a társadalomtudós. Nagyon leegyszerűsítve és átvéve azt a harcias retorikát, amely elsősorban a kormányoldalon dívik, azt lehetne mondani, hogy beásták magukat az ellenfelek és tartják a pozícióikat október óta – tette hozzá. A politikailag elkötelezettek többsége a saját táborának álláspontja mögé zárkózik fel, kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Műsorvezetőnk megjegyezte, Karácsony Gergelyt folyamatosan támadják kormányoldalról, arra lehetett számítani, hogy ez megtépázza a támogatottságát. Hann Endre szerint ez így van, ezért is nagyon izgalmas, hogy mit lépnek, akik nem kötődnek egyik párthoz sem, nem csatlakoznak a „harci táborokhoz”. A felmérés adatai szerint a legtöbb kérdésben hozzájuk közelebb áll a kormánykritikus vonal.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a 30 év alattiak egészen nagy része, 75 százaléka szavazna Karácsonyra, a 40 fölöttieknél viszont ugyanez 44 százalék. Országosan is megfigyelhető hasonlító tendencia, a Fidesz ezért is törekszik arra, hogy elérje a fiatalokat, mert már nem számít fiatalos pártnak. Döbbenetes, hogy mennyire eltér három generáció politikai preferenciája – tette hozzá. 

 
Lánchíd (fotó: Pixabay.com)
 
 


A felmérésben rákérdeztek a Lánchíd ügyére is, úgy szólt a kérdés, ki tehet arról, hogy nem kezdődött el a felújítás. Hann Endre elmondta: 21 százalék a kormányt hibáztatja, másik bő egyötöd a főváros előző vezetését teszi felelőssé – ők tehát kritikusak a kormányzattal. A jelenlegi vezetést 31 százalék látja hibásnak. Érdekes, hogy pártok szerint nézve ez esetben a Fidesz táborában vannak többen, akik hajlamosak a másik oldal álláspontját elfogadni. Meglepő, hogy van 13 százaléknyi olyan Fidesz-szavazó, aki szerint a Lánchíd bajaiért az előző városvezetés és a kormány felelős. A bizonytalanoknak is nagyobb is része kormánykritikus – mondta a Medián ügyvezetője.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Mónus Márton

Reggeli gyors
2020. augusztus 06. csütörtök 07.25
Műsorvezető: Lampé Ágnes