„Klubrádió
Megbeszéljük...

Draskovics a Lánchídról: Nem késik a felújítás

4/08/2020 20:40

| Szerző: Klubrádió/szg

Bár visszadobta a Lánchíd felújításáról szóló tendert a Közbeszerzési Hatóság, Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke szerint nem csúszik a felújítás. Meghozták a szükséges döntéseket, viszont a hatóság döntése értelmében vélhetően csak a kormánnyal jóban lévő építőipari cégek indulhatnak. A volt miniszter megjegyezte azt is, nyilván nem tökéletes a fővárosi vezetés, de a kormánytól, amely szerencsétlenkedésről beszél, február óta hiába várnak egy határozatot arról a bizonyos 6 milliárd forintról.

2020. augusztus 04. Megbeszéljük-részlet/ Interjú, Draskovics Tibor 2020.08.04.
12:50
00:00

Tartalmi hibák miatt a Közbeszerzési Hatóság visszadobta a Lánchíd felújításáról szóló tendert. Erről, ahogy a Magyar Narancs felhívja a figyelmet, a kormányközeli Magyar Nemzet számolt be, a fővárosi Fidesz Facebook-posztja alapján. Az átvételt lehozta az MTI is. Karácsony Gergely főpolgármester így reagált a hírre:

Draskovics Tibort, a BKK igazgatóságának elnökét kérdeztük először is arról: számított-e arra, hogy miután sikerült kiírni a tendert, a közbeszerzési hatóság talál valamit rajta. Azt mondta: formai szempontból vizsgálva a kérdést, a hatályos szabályok szerint minden közbeszerzést felülvizsgál a hatóság, és szóvá teheti, ha olyan elemet talál benne, amely valamilyen módon korrekciót igényel, mert vagy nem felel meg a jogszabályoknak, vagy nincs összhangban a jogszabályok értelmezése alapján kialakult bírósági gyakorlattal.

Ez nagyon sok éve működő rendszer, „szinte nincs olyan közbeszerzési kiírás”, amely simán átmegy ezen a szűrőn. Amikor az előző városvezetés először kiírta az első közbeszerzést a Lánchíd felújításáról, ők is kaptak hiánypótlásra felszólítást – pontosan olyat, amit ebben az esetben is ők is. Procedurálisan tehát ebben szerinte nincs semmi extra. Hangsúlyozta: szeretné megnyugtatni a fővárosiakat, a híd felújítása emiatt nem késik. A BKK igazgatósága kedden tartottak egy rendkívüli ülést, amelyen úgy módosították a kiírást, hogy eleget tegyenek a Közbeszerzési Hatóság kérésének, napokon belül megjelenik a kiírás.

Ami a dolog tartalmát illeti, Draskovics Tibor szomorú, mert olyan pontot kifogásolt a hatóság, amely alapján több cég vehetett volna részt a versenyben. Azt akarták, hogy az jelentkezhessen, aki az elmúlt 10 évben hídépítésben vagy –felújításban vett részt. Azért a tíz év, mert kilenc éve nem volt Budapesten ilyen munka. A hatóság viszont egy „nehezen értelmezhető” kormányrendeleti paragrafusra hivatkozva azt írta elő, hogy 10 helyett 8 év legyen a határidő, így valószínűleg szűkül a lehetséges pályázók köre, de nem akartak késlekedést és elfogadták. Műsorvezetőnk azt mondta, ez azt jelenti, hogy csak az Orbán-kormány bizalmát élvező cégek indulhatnak – erre Draskovics Tibor úgy reagált: valószínűleg igaza van.

Láng Zsolt fővárosi Fidesz-frakcióvezető kijelentéseit nem tartja meglepőnek, sőt, várhatónak, főleg azután, hogy milyen fórumokon jelent meg a közbeszerzésről szóló döntés, „az ember nem is érti, hogy honnan kerül ez pont a Fidesz honlapjára”. A a volt polgármester szavaira reagálva Draskovics Tibor azt mondta, lehet, hogy biztosan nem tökéletes a fővárosi vezetés, vannak hibák, de a kormánynak mindössze annyi lett volna a dolga, hogy kiadjon egy két mondatos határozatot arról, hogy azt a bizonyos, sokat emlegetett hatmilliárd forintot a főváros felhasználhatja csak a híd felújítására, a környező elemek nélkül. Erről az ígéret elhangzott februárban, a határozat azóta sem jelent meg. Nem tudom, ki szerencsétlenkedik – jegyezte meg a volt miniszter.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Megbeszéljük
2020.08.04. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György