„Klubrádió
Megbeszéljük...

Draskovics: Megvan, mikor indulhat a Lánchíd-projekt

9/07/2020 18:21

| Szerző: Klubrádió

Jövő héten a BKK igazgatótanácsa elé kerül a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzés, ott vélhetően jóváhagyják, és azt követően legfeljebb még egy hét múlva indulhat a közbeszerzés – közölte Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának elnöke.

2020. július 09. Megbeszéljük / részlet, Draskovics Tibor (20.07.09.)
17:30
00:00

Draskovics Tibort, a BKK igazgatóságának elnökét, volt minisztert kérdeztük a Lánchíd-ügyről, amelyben a Fidesz szerint „szerencsétlenkedés” történik. Draskovics közölte: szerencsétlenkedésről nem tud beszámolni, erről kormánypárti politikusok szoktak beszélni, a tények mást mutatnak. 

Ha már megvolt közbeszerzési kiírás, miért kell vele további időt tölteni? A volt miniszter közölte: az előző városvezetés ugyan jóváhagyta ezt a kiírást, de akkor a rendelkezésre álló összeg kétszereséért vállalták volna el a kivitelezők a Lánchíd felújítását. A BKK most januárban mondta ki, hogy ezek a feltételek nem elfogadhatóak, de így gondolta az előző vezetés is, egyszerűen túl drága volt.

Draskovics szakmai karrierje több mint negyven éve, még a rendszerváltást megelőző nagyobb átalakítások évében kezdődött. 1988-ban, a nyugati adózási modellhez közelítő adóreform évében a pénzügyi tárca jogi főosztályának vezetőjévé nevezték ki. A rendszerváltás után, az Antall-kormány első éveiben helyettes államtitkár, valamint a privatizációs kormánybizottság tagja volt. A Horn-kabinet alatt a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára, 2004-től a Medgyessy-kormány, pénzügyminisztere, 2008-tól pedig a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kabinet igazságügyi és rendészeti minisztere volt. A kilencvenes évek közepén titkárságát Dobrev Klára, a DK jelenlegi politikusa, Gyurcsány Ferenc pártelnök felesége vezette. A 2010-es kormányváltás előtt, 2010. februárjában Hiller István, oktatási miniszter az ELTE gazdasági tanácsába delegálta ötéves időtartamra.

Ilyenkor mit lehet tenni? – tette fel a kérdést Draskovics. Kiírni még egyszer ugyanazt, hátha valami csoda folytán lejjebb mennek az árak – ő ennek nem híve, vagy a másik: nagyon alaposan átgondolni, hogy mi legyen a kiírás műszaki tartalma, azért, hogy minden, ami fontos a Lánchíd tartós, jó színvonalú megőrzéséhez, megvalósuljon, de semmi olyan ne, amire viszont nincs fedezet.

Ebben nincs benne a Váralagút és a 2-es villamos pesti megállójának felújítása, és Draskovics Tibor részletezte: rengeteg műemléki eleme van a Lánchídnak, ezeknél lehet kérdés, hogy cseréljek ki vagy újítsák fel őket. Hangsúlyozta: semmi olyan változtatás nem történik és nem történhet a műszaki tartalomban, amely kedvezőtlen lenne a híd műszaki állapota szempontjából. De nagyon sok olyan részlet van, amely a műszaki állapotot nem befolyásolja, a költségeket viszont igen. A műemléki elemeknél pedig nem egyértelmű, hogy melyik olcsóbb, ezeket gyakorlatilag egyesével át kell tekinteni, ami aprólékos munka.

Draskovics Tibor közölte: annyira az utolsó simításoknál tartanak, hogy a BKK igazgatósága a jövő héten tárgyalja, és szerinte jóvá is hagyja a közbeszerzési kiírás tervezetét. Ha ez a jóváhagyás megvan, és erre lehet számítani, akkor már csak a jogi procedúra van hátra. Mivel ez nagy értékű, nemzetközi közbeszerzés, meg kell jelentetni az Európai Unió közbeszerzésekkel foglalkozó kiadványában. Ennek van némi átfutási ideje, de a döntés után néhány napon, legfeljebb egy héten belül megjelenik a kiírás.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Lejátszó melletti kép: MTI/Bruzák Noémi, címlapi kép: Pixabay.com

Megbeszéljük...
2020. július 09., csütörtök 16:00
Műsorvezető: Bolgár György