„Klubrádió
Reggeli gyors

Tüttő Kata: A kormány teremthetne pénzt

29/09/2020 14:26

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Rengeteg a feladat, kevés a pénz. A bevételek az államhoz mennek, az önkormányzatokat megsarcolják. A közösségi közlekedés fenntartása szinte lehetetlen.

2020. szeptember 29. Reggeli gyors - részlet 20.09.29. Tüttő Kata
10:02
00:00

Akár 150 milliárd forintjába is kerülhet Budapestnek a járvány okozta válság és a kormány politikája. Karácsony Gergely főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy nem látja még, miként lehetne ezt kigazdálkodni. Szerinte a magyar kormány az egyetlen a világon, amelyik ilyenkor nem támogatja, hanem megsarcolja a településeket. Tüttő Katát, a város üzemeltetéséért felelős főpolgármester-helyettest kérdeztük a Reggeli gyorsban arról, hogyan is áll Budapest költségvetése, hisz a kormánypropaganda szerint van itt pénz bőven.

Az alapvető probléma az, hogy a bevételek döntő része az államhoz megy, a feladatok pedig az önkormányzatoknál vannak. Egy településnek jószerivel csupán egyetlen bevétele lehet, az iparűzési adó. Budapest esetében ez adja a 70 százalékát a bevételi oldalnak. A vírus okozta gazdasági válság miatt a vállalkozások forgalma csökkent, sok cég be is zárt, tehát az iparűzési adó jóval kevesebb lesz a szokásosnál, akár 100 milliárd forint is lehet a kiesés. Ráadásul a kormány úgynevezett szolidaritási adót is elvon, amit nem a nehéz helyzetbe került önkormányzatok támogatására fordít, hanem saját klientúrájának adja át.

A feladatok pedig sokasodnak. A járvány elleni védekezésre, tesztelésre, fertőtlenítésre költeni kell, ha már a kormány nem állja ezeket a költségeket, még nem lehet tudni, hogy ez mennyi lesz, de 5 milliárd forinttal biztosan lehet számolni. A közösségi közlekedést fenn kell tartani, a jegyek és bérletek ára normál esetben is a költségek harmadát fedezi, de most, hogy kevesebben utaznak, még annyit sem, 20-25 milliárd forint itt is hiányzik. Aztán évtizedek óta halasztott munkák lennének a város vízhálózatán, utakat, felüljárókat kellene felújítani.

Pénzt teremteni csak a kormány tudna, az önkormányzat nem. Még hitelt sem vehet fel, pedig az Európai Unióban volnának kedvezményes lehetőségek. A propaganda arról szól, hogy Budapestnek van pénze bőven. Tüttő Kata elmondta, hogy ez miért tűnhet így. Az iparűzési adó bizonyos határidőre folyik be, nagyjából egyszerre, a kiadások viszont folyamatosan jelentkeznek. Vagyis tényleg vannak olyan hetek, akár hónapok, amikor viszonylag sok pénz van az önkormányzat számláján, ilyenkor szoktak például állampapírokat vásárolni, de annak a pénznek megvan a helye, pontosan lehet tudni, hogy mikor, mire, mennyi kell. Ezt a kormányban is pontosan tudják, csak nem ezt mondják.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.09.29. 06:00
Műsorvezető: Dési János