„Klubrádió
Reggeli gyors

Karácsony: Ütnek-vernek, arra számítanak, hülyék az emberek

14/09/2020 14:59

| Szerző: Klubrádió

Módszert váltott a fővárossal szemben a kormány – erről beszélt a főpolgármester a Klubrádióban. Szerinte tavaly még úgy tűnt, van egyfajta kiegyezés, ma azonban a Fidesz mindent megtesz azért, hogy a gazdasági visszaesés miatt mindenképpen bekövetkező népszerűségvesztése ne erősítse az ellenzéket. És ezt úgy gondolják elérni, hogy elveszik a pénzt, tönkreteszik és folyamatosan hibáztatják az ellenzéki önkormányzatokat. Azzal számolnak, hogy az emberek hülyék, pedig nem azok, a kormány nem fogja tudni megetetni őket – mondta Karácsony Gergely. A főpolgármester a Fidesz által Budapesttől várt pluszköltésekről tett bejelentéseket kommentálta. Szerinte nemhogy a kért 50 meg 100 milliárd forintja nincs meg pluszban Budapestnek, de 150 milliárdos mínusza lesz idén és jövőre.

2020. szeptember 14. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Karácsony Gergely 2020.09.14.
09:23
00:00

Többször elhangzik a kormány részéről a fővárossal folytatott vitákban, hogy Budapestnek dugipénzei vannak, olyan összegek, amelyeket nyugodtan elkölthetne jó célokra, de nem teszi. Ezt az állítást először a Lánchíd felújítása körül fogalmazták meg, majd múlt szerdán a járványhelyzet gazdasági hatásai kapcsán Láng Zsolt, a fővárosban tavaly ősszel ellenzéki oldalra került Fidesz helyi frakcióvezetője is erre utalt. Aztán pár nappal később Orbán Viktor miniszterelnök jött vele elő.

Láng Zsolt szeptember 9-én közölte, a Fidesz-frakció azt indítványozza, hogy a főváros a meglévő pénzéből különítsen el 50 milliárd forintot a koronavírus-járvány által leginkább sújtott budapesti gazdasági szereplők megsegítésére. Láng szerint Budapestnek van pénze, a Fidesz-KDNP számításai szerint 80-100 milliárd forint biztosan rendelkezésére áll. Szeptember 12-én, tehát múlt szombaton a kormányfő is hasonlóról beszélt, az M1-en sugárzott interjúban. Kijelentette, „Budapestnek van szabadon felhasználható 100 milliárd forintja, ezt a fővárosiak megsegítésére kellene fordítania.” Orbán szerint ugyanis igazán nagy bajban most a budapesti turizmus van, mert a külföldiekre alapozott idegenforgalom a járványhelyzet miatt összeomlott, és úgy látja, az ágazat 2021-ben sem tér vissza a normális kerékvágásba.

Plusz 100 helyett mínusz 150

Karácsony Gergely főpolgármester szerint azonban méltatlan az a számháború, amit a kormányoldal folytat. A járvány a fővárost is nagyon súlyosan érinti, nemhogy plusz 100 milliárdjuk nincs, de nagyjából 150 milliárdos mínuszt számoltak össze az idei és a jövő évre, aminek három fő oka van. Drámaian visszaesett a tömegközlekedést használók száma, és így a jegybevétel, miközben a szolgáltatást ugyanúgy fenn kell tartani, a közösségi közlekedésen, amelyre Budapest gyakorlatilag minden második forintját költi, spórolni nem lehet. A járvánnyal együtt járó gazdasági válság miatt ugyancsak nagyon nagy mértékben visszaesik a főváros legfontosabb bevételét jelentő iparűzési adóból származó pénz.

És ha ez nem lenne elég, akkor ehhez még hozzájönnek az önkormányzatokat, illetve azok egy részét, közte Budapestet si sújtó kormányzati megszorítások mint a szolidaritási adó jelentős megemelése. Azt a pénzt tehát, amit most Orbán és a Fidesz Budapesttől kér, az ott van náluk, mert a főváros már odaadta adó formájában. A főpolgármester arról is beszélt, Budapest milliárdokat költött el pluszban kifejezetten a járvány elleni védekezésre, miközben az hivatalosan állami feladat lenne.

 
Karácsony Gergely
főpolgármester, Forrás: Facebook


Adják vissza a pénzt, és megoldjuk

Karácsony Gergely szerint inkább azt a kérdést kellene feltenni, hogy amikor a kormány igen jelentős támogatást osztott ki a turizmus szereplőinek, akkor ebből a körből miért hagyta ki Budapestet. A főpolgármester szerint az is jogos kérdés lehet, hogy a kormánynak miért pont most kell tankokat vennie, illetve a jelen helyzetben egyéb, kevésbé indokoltnak látszó célokra elszórnia a pénzt. Mint utalt rá, nem az érzi, hogy a kormány minden fillért csak olyan helyre ad, ahol arra nagyon nagy szükség van.

A főpolgármester szerint az, hogy a Fidesz további 50 milliárdos kiadást kér Budapesttől, nem más, mint politikai játszma, a teljes elrugaszkodás a tényektől. A kormányoldal bedob egy gumicsontot, és azt a látszatot akarja kelteni, hogy a főváros nem akar segíteni a bajba jutott ágazatoknak, miközben a helyzet nagyon egyszerű: azé a felelősség, akié a pénz, ő tudja megoldani a problémát. „Ha mi visszakapjuk a pénzünket, megoldjuk ezt a problémát” – fogalmazott.

Nem fogják megenni

Karácsony riporteri kérdésre hozzátette, a tavaly ősszel indult önkormányzati ciklus első időszakához képest sokat romlott Budapest és a kormányzat viszonya. Kezdetben még voltak értelmes együttműködéseik, akkor úgy tűnt, létrejött egyfajta kiegyezés, mert mindkét fél úgy gondolja, többet veszít, mint nyer, ha ezt nem teszi. Ma azonban, folytatta Karácsony, azt látja, hogy a járvány és az annak nyomán kialakuló drámai mértékű gazdasági visszaesés miatt a kormány politikailag újragondolta ezt a viszonyt.

„Tulajdonképpen ütnek-vernek minket, ahol tudnak annak érdekében, hogy az a népszerűségvesztés, ami mindenképpen be fog következni a gazdasági visszaesés miatt, az ne az ellenzék felé hozza a szimpátiát. És ezt úgy gondolják elérni, hogy gyakorlatilag tönkreteszik az önkormányzatokat." Karácsony megjegyezte, szerinte ez a számítás egy esetben működik, ha azt gondoljuk, hogy az emberek hülyék, és nem látják, hogy egy önkormányzat nem azért nem tud ellátni feladatokat, mert alkalmatlan – ahogy a kormányoldal ezt más települések vezetése esetén is sugallni próbálja –, hanem azért mert elvették tőle a pénzt. Márpedig pénz nélkül csodát művelni nagyon nehéz, és az emberek szerinte pontosan látják, mi történik, a kormány nem tudja őket megetetni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyiors/Interjú Karácsony Gergellyel
2020. szeptember 14., hétfő 08.35
riporter: Szénási Sándor