„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: A kormány a főváros pénzéből ad magának 60 milliárdot fejlesztésekre

28/10/2020 21:12

| Szerző: Klubrádió/szg

Karácsony Gergely szerint a Fürjes Balázs által tolmácsolt ajánlat nem arról szól, hogy a kormány ad 60 milliárdot a fővárosnak fejlesztésre, hanem arról, hogy a kormány a főváros pénzéből ad magának ennyit budapesti projektekre. Aztán megmondja, hogy mely vállalkozások vesznek részt ebben, így elszálló árak és újabb Mészáros Lőrinc-megbízások vannak kilátásban – tette hozzá a főpolgármester.

2020. október 28. Esti gyors / részlet, Karácsony Gergely (20.10.28.)
08:31
00:00

A kormányzat 60 milliárd forintos fejlesztést ajánl a fővárosnak, erről kérdeztük Karácsony Gergely főpolgármestert, aki közösségi médiás oldalán már írt erről:

A kormány azt akarja megelőzni, hogy kölcsönt vegyenek fel vagy adót emeljenek, de hogy miért, arra szerinte csak politikai magyarázat van. A gazdasági válság minden szereplőt érint, de a fővárosi önkormányzatot súlyosabban, mint a kormányt, mert náluk 25, míg a központi költségvetésben 7 százalék az adóbevétel-kiesés. Azt gondolná az ember, hogy azzal kell szolidárisnak lenni, aki nehezebb helyzetben van, de nálunk ez fordítva történik, mert az önkormányzatokat sújtó adót a kormány gyakorlatilag a háromszorosára emelte, így 100 milliárdot vonnak el tőlük a következő években – mondta Karácsony Gergely. Ehhez képest kell nézni a 60 milliárdos fejlesztést, tehát ha nem vennék el a pénzüket, meg tudnának csinálni mindent, amire szüksége van a fővárosnak, és még maradna másra is, nem kellene a kormánynak úgymond kegyet gyakorolnia.

Azt cáfolta, hogy a kormány által ajánlott beruházások lefednék azokat, amelyeket a fővárosi önkormányzat kért, mert ebben benne van például az, hogy a Garancsi István (a székesfehérvári futballklub és a Market Zrt. milliárdos tulajdonosa, a miniszterelnök barátja) által megálmodott, a főpolgármester szavai szerint hosszú távon súlyosan városkép-romboló észak-budai, Duna-parti városrészhez akarná meghosszabbítani a villamosvonalat a kormány. Ezt az építkezést az UNESCO világörökségvédelemért felelős szervezetei is élesen ellenezték. Jelezte, természetesen nincsenek a közösségi közlekedés fejlesztése ellen, de az említett beruházás nem a szívük csücske. Azt gondolja, azért választották meg őket a budapestiek, hogy végrehajtsák azokat a fejlesztéseket, amelyek a helyieknek fontosak, és nem azokat, amelyeket Garancsi István akar.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: ez az egész nem arról szól, hogy a kormány ad 60 milliárdot a fővárosnak fejlesztésre, hanem arról, hogy a kormány a főváros pénzéből ad magának ennyit budapesti projektekre. Aztán, hogy mely vállalkozások vesznek részt ezekben, azt a kormány mondja meg. Elszálló árak és újabb Mészáros Lőrinc-megbízások vannak kilátásban, és Karácsony Gergely szerint innen fúj a szél. Valamit legalább szimbolikusan kell adni a fővárosnak, akkor viszont a kormány akarja kiválasztani, hogy ki kapja a megbízásokat.

Sok ilyen típusú ígéretet kaptak és „reggelig tudná sorolni” azokat, amelyek nem valósultak meg – mondta a főpolgármester. Így ezt inkább kommunikációs offenzívának gondolják, ráadásul a következő kormány nevében ígéri meg a mostani, mert 2022 után induló beruházásokról van szó. Természetesen nem fogják azt mondani, hogy ezek a beruházások ne készüljenek el, de azt azt mindig el fogják mondani, hogy ez a budapestiek pénze – jelentette ki.

Ismét beszélt arról, hogy az Európai Fejlesztési Banktól akarnak hitelt felvenni például a budapesti troli- és villamoshálózat fejlesztésére, arra, hogy lecseréljék az összes, nem alacsonypadlós járművet. Ezt a bank szívesen finanszírozza, a gazdasági válság után a főváros saját bevételeiből fizetné vissza, ráadásul a korszerűsítéssel spórolnak is – sorolta a Párbeszéd politikusa. A kormány „nyakra-főre” vesz fel hiteleket, bár ebben a helyzetben szerinte joggal, nekik ugyanezt nem engedik meg. Kiemelte, ezt nem hagyják annyiban, mert a kormány is tárgyal a bankkal, ahol nem értik, hogy Budapest „mi a túróért” ne vehetne fel tőlük hitelt.

A Fürjes Balázs által közölt fejlesztéseknek része a pesti rakpartok kerékpáros- és gyalogosbarát, zöldfelületeket is tartalmazó átalakítása. Karácsony Gergely azt mondta: a rakparton amúgy is szükség lenne víziközmű-beruházásra , az a kérdés, hogy mi lesz utána. Az ajánlat arról szól, hogy a fővárosi önkormányzat által előkészített terveket valósítja meg a kormány, és ez jó beruházás a főpolgármester szerint. Úgy gondolja, a budapestiek bölcsebbek annál, hogy az számítson nekik, ki vágja át a szalagot a végén.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Esti gyors
2020. október 28., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás