„Klubrádió
Reggeli gyors

Mészáros és Garancsi nyúlhat a Citadellához

20/01/2021 12:41

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Állami tulajdon a Citadella, a vagyonkezelés is állami kézben van, így a fővárosi önkormányzat nem igazán tudja, hogy mi lesz ott. Bármi is, azt Orbán két barátja építi meg.

2021. január 20. Reggeli gyors - részlet 21.01.20. Tüttő Kata
13:47
00:00

Stratégiai tervet készít a főváros a Gellérthegy rendezéséről, az oda kerülő építményekről, amelyhez tulajdonképpen bárki adhat ötletet. A lényeg, hogy közpark maradjon, tehát egy zöld terv készül – mondta el a Reggeli gyorsban Tüttő Kata, a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. A területen érintett még az I. és a XI. kerület, de nem csak a három önkormányzat egyeztet a jövőről, hanem a kormánnyal is tárgyalnak illetve tárgyalnának. A hányatott sorsú Citadella állami tulajdon, kezdődik a felújítása, amit a miniszterelnök két barátja végezhet, Mészáros Lőrinc és Garancsi István. Pontosan nem tudni, hogy mi lesz ott.

Budapest mindenképpen meg akarja tartani a zöld jelleget, ezért támogatja azt a tervet, hogy egy sikló készüljön, ezzel lehetne ugyanis felváltani a mostani gyakorlatot, hiszen naponta több száz turistabusz megy föl a Citadellához, amelyek igencsak szennyezik a levegőt. A főváros azonban saját maga szeretné ezt megépíttetni és üzemeltetni, nem bízná egy magánszemélyre, vagy társaságra. Ilyen kérdésekről szólnának az egyeztetések, a lehető legszélesebb körben. A kormánnyal és másokkal együtt kellene a stratégiát kidolgozni Tüttő Kata szerint.

A Lánchíddal kapcsolatban is együtt kellene működnie az Orbán-kormánynak és a fővárosnak. Most kapott éppen szárnyra az a híresztelés, hogy a Karácsony-féle önkormányzat milliárdokkal drágábban végezteti el a felújítást. A főpolgármester-helyettes ebben az ügyben is elmondta a tényeket. Az előző városvezetés 35 milliárdért szerette volna felújíttatni a hidat, a Váralagutat és a 2-es villamos átjáróját, így egyben, mert egyébként így lenne célszerű. Némi osztás-szorzás után kiderült, hogy ennyi pénz nincs, hanem csak 17 milliárd és egy 6 milliárdos ígéret a kormánytól. Így csak híd felújításáról lehet szó, az új közbeszerzési eljárás szerint bruttó 26 milliárd forintért, aminek az áfa tartalmát a főváros vissza szeretné kapni. Ezen még megy a polémia.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors – részlet
21.01.20. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert