„Klubrádió
Esti gyors

Jó hír! – Szénási Sándor jegyzete

24/03/2021 17:45

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Minden állítás ellenére a járvány egy esztendeje után sem létezik oltási terv, de a józan ész attól még pislákolhatna. Hogy egy terjedő fertőzés mit okozhat az atomerőmű és más energetikai művek, illetve a közszolgáltatások dolgozói között, elképzelhető, és hogy ennek mi a következménye, az is. Az oltást azonban csak most kezdik el náluk, a tanároknál meg most sem. A NER útjai kifürkészhetetlenek, de itt talán csak arról van szó, hogy klausztrofóbikusak, sötétek és zsákutcásak.

2021. március 24. Esti gyors-részlet / Szénási Sándor jegyzete - 2021.03.24.
02:23
00:00

Elkezdik oltani a BKK, a Paksi Atomerőmű, a Magyar Villamos Művek és a MÁV dolgozóit. Ez igazán kedves ötlet, amit Müller Cecília egyébként azzal indokolt, hogy a vírus gyors terjedése miatt kell kiterjeszteni az oltások körét, mintha egy kevésbé gyilkos kedvű járvány esetén ezzel a lépéssel még várhatnánk egy kicsit, van még elég élsportoló, akinek a megbökése sürgetőbb feladat.

Most mondjuk, hogy ilyenkor azért megáll egy kicsit az ütő az emberben? Nem mondjuk, mert ha minden kormányzati ostobaságot szívritmuskihagyásokkal reagáltunk volna le, már rég nem lennénk az élők sorában, viszont most éppen dühöngünk, tehát még vagyunk.

Az sincs rendben, hogy minden állítás ellenére a járvány egy esztendeje után sem létezik oltási terv, de a józan ész attól még pislákolhatna. Hogy egy terjedő fertőzés mit okozhat az atomerőmű és más energetikai művek, illetve a közszolgáltatások dolgozói között, elképzelhető, és hogy ennek mi a következménye, az is. Az oltást azonban csak most kezdik el náluk, a tanároknál meg most sem. A NER útjai kifürkészhetetlenek, de itt talán csak arról van szó, hogy klausztrofóbikusak, sötétek és zsákutcásak.

Baromi egyszerű lenne a dolog egyébként.

A brit Joint Commitee on Vaccination and Immunisation már tavaly felállított egy oltási sorrendet, bár lehet, hogy egy csoport liverpooli óvodás rakta össze, annyira gyerekjáték. Azt mondja, van két fázis, az elsőbe az idősek, a magas rizikófaktorral élők, valamint azok tartoznak, akik szegénységük, vagy kisebbségi helyzetük folytán nehezebben juthatnak ellátáshoz, illetve az egészségügy frontvonalában dolgozók. A második fázisban rögtön jönnek a tanárok, katonai vezetők, a jogszolgáltató és közszolgáltató intézmények, tehát például az atomerőművek dolgozói, és az állami hivatalnokok. És így tovább. Ők az essential workers, azok, akiknek a munkája a köz szempontjából nélkülözhetetlen.

A paksi, villamosipari, közlekedési dolgozók ilyenek.

Aki nem hülye, ezt érti.

Aki hülye, nem érti. Aki meg nem hülye, és mégsem érti, az nem is akarja. Az szereti a sötét, meleg zsákutcákat.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2021. március 24-i, szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.