„Klubrádió
Reggeli gyors

Orvosi szakszervezet: Nem lehet embereket kivenni a háziorvosi rendszerből

24/03/2021 13:45

| Szerző: Klubrádió/szg

Ki kellene mondani, hogy hiba volt az új, egészségügyi jogviszonyról szóló törvény, bocsánatot kellene kérni attól a 4-5 ezer embertől, aki emiatt kilépett a rendszerből, és megpróbálni visszahívni őket – mondta Tóth Judit Mária, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke. Szerinte nem szabadna kivenni embereket a háziorvosi rendszerből, hiszen akkor az ő helyettesítésük nem lenne megoldott. Arról is beszélt, hogy nagyon drámai a helyzet nagyon sok kórházban, hatalmas a terhelés.

2021. március 24. Reggeli gyors - részlet 21.01.27. Tóth Judit Mária
09:42
00:00

Hogy bírják az orvosok, egészségügyi dolgozók a rájuk nehezedő nyomást? Erről kérdeztük Tóth Judit Máriát, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnökét, aki elmondta: nagyon drámai a helyzet nagyon sok kórházban, hatalmas a terhelés. A sürgősségi osztályokon a korábbi betegforgalom 2-3-szorosát is ellátják. Nagyon sok a súlyos koronavírus-fertőzött, az intenzív és a covid-osztályok is rendkívül komoly terhelés alatt állnak. Szinte minden egyéb ellátásról átirányítják az embereket erre a területre. Ezek a dolgozók nem tudnak két helyen lenni; az egészségügyben eddig is kevesen voltak, és ezt a helyzetet súlyosbította az áterőltetett, szolgálati jogviszonyról szóló törvény, amely miatt március 1-től 4-5 ezer ember lépett ki a rendszerből. 

Hogy pótolják a távozókat?

Az említett átirányítás mellett a törvény alapján vezényléssel, de ez nem elég – közölte. Szerinte az lenne a megoldás, ha kimondanák, elismernék, hogy ez ebben a formában hiba volt, elnézést kérnének az egészségügyi dolgozóktól, és visszahívnák az elbocsátott embereket olyan szerződéssel, amely számukra elfogadható. Talán egy részüket vissza lehetne csábítani. Az is fontos, hogy azok is érezzék a megbecsülést, akik maradnak, mert nagy a kiégés veszélye, és félő, hogy „nem tudnak a végtelenségig helytállni”. Az orvosok nagyon nehezen bírják a nyomást, óriási a pszichés és a fizikai terhelés rajtuk. Komoly poszttraumás stresszel kell megküzdeniük, illetve sokan jelezték, hogy most még kitartanak, de a járvány után akár a pályát is elhagyhatják.

Az önkénteseknek lehet szerepük, de a problémát nem oldják meg, a szakképzett egészségügyi dolgozókat nem pótolják. Nem a sürgősségi és nem az intenzív osztályokon kell őket elképzelni, hanem például abban tudnak segíteni, hogy megetetik, megitatják azokat a betegeket, akikhez a szakápolók már esetleg nem jutnának el, mert 30 betegre ketten vannak. Szerinte még hónapokig nagy terhelés alatt lesznek a kórházak, a járványgörbe meredeken ível fölfelé, „a tetőzésnek közelében sem vagyunk”. Aki most kapja el a koronavírust, az, ha súlyos lefolyású lesz a betegsége, több hét múlva kerül kórházba. (Az elmúlt napokban többször előfordult, hogy 10 ezernél is több új fertőzöttet regisztráltak, az aktív fertőzöttek száma pedig csaknem 193 ezer – a szerk.).

Új kormányrendelet

Kedd este jelent meg az a rendelet, amely szerint szerint nemcsak az önkormányzati szakrendelők kerülnek a megyei és centrumkórházak irányítása alá, hanem a háziorvosok is. Így akár őket is kirendelhetik kórházi munkára. Tóth Judit Mária nem tudja elképzelni, hogy ha a háziorvosi rendszerből kivesznek dolgozókat, akkor ki fogja őket ott helyettesíteni, hiszen rajtuk is iszonyú a nyomás. A normális rendelés mellett ők szervezik az oltásokat és ők gondozzák azokat a koronavírusos betegeket, akiket nem kell kórházba vinni, de orvosi ellenőrzést igényelnek. Onnan se lehet kivenni embert – tette hozzá.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Varga György

Reggeli gyors
2021.03.24. 8:10
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert