„Klubrádió
Megbeszéljük...

Zachert is nagyon megviseli a sok haláleset

23/03/2021 18:37

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az egészségügyi dolgozók még kitartanak, de újabb és újabb emberekre lenne szükség a betegellátásban Zacher Gábor szerint. A toxikológus azt is elmondta, hogy minden dolgozó kimerült, és hatalmas pszichés nyomás nehezedik rájuk. Ma már annyian halna meg koronavírusban, mintha minden egyes nap több tömegbaleset történne az országban.

2021. március 23. Megbeszéljük - részlet 21.03.23. Zacher Gábor
16:33
00:00

„Tényleg nagyon nagy gáz van” – felelte Zacher Gábor mentőorvos, toxikológus Bolgár György riporternek, aki a Megbeszéljükben kérdezte az egészségügyi ellátás pillanatnyi helyzetéről. Zacher szerint nagyon sok a beteg, és az egészségügy nemhogy a „végét járja”, de már túl is van azon ezen a határon. A dolgozók még tartják magukat, de újabb és újabb emberekre lenne szükség a betegellátásban – tette hozzá Zacher, aki sok kollégájához hasonlóan szintén azt hangsúlyozta, hogy  a járványra az alapvető megoldást a tömeges oltás jelentheti.

Azt is megjegyezte – utalva a kínai-kanadai CanSino, valamint az AstraZeneca-licensz alapján Indiában gyártott CoviShield vakcinákra – hogy hamarosan már nem öt, hanem hét oltóanyag áll majd rendelkezésre.

 
Zacher Gábor
MTI Fotó: Mohai Balázs
 

Drámainak nevezte azokat a alkalmakat, amikor olyan kórterembe lép vizitelni, ahol az ott fekvők mindegyike akár a gyereke is lehetne. Ettől eltekintve is hatalmas pszichés megterhelés alatt vannak az egészségügyi dolgozók. Hozzátartozókkal közölni halálhírt, telefonálni nekik, hogy jöjjenek be, búcsúzzanak el beteg családtagjuktól, mert nincs esély megmenteni őt, ezek a legrosszabb dolgok.

Ez persze mindennapos az egészségügyben, de ilyen sok haláleset mellett úgy érzik magukat, mintha minden egyes nap több tömegbaleset történne az országban. "Megszokni nem lehet, belefásulni pedig nem szabad”. Hozzátette, most az egészségügyi dolgozók kitartására van szükség.

Végül Zacher nyomatékosan kért mindenkit, hogy a húsvétot a legszűkebb családi körben ünnepeljék.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
21.03.23 17:15
Riporter: Bolgár György