„Klubrádió

Zacher Gábor: Felejtsük el az idei karácsonyt, hogy jövőre ünnepelhessünk

25/11/2020 15:09

| Szerző: Klubrádió

Zacher Gábor toxikológus szerint nagyon fontos lenne, hogy betartsuk a járványügyi szabályokat, különösen az ünnepek közeledtével, ne látogassuk rokonainkat, tulajdonképpen "felejtsük el" az idei karácsonyt. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint meg ne felejtsük el az ünnepet ebben az évben se, de tervezzük meg, hogy ha szükséges, hogyan lehetünk együtt fizikai kontakt nélkül a szeretteinkkel. 

„Szerintem felejtsük ezt az idei karácsonyt, azért, hogy legyen jövőre karácsony. Hogy ne arról szóljon a történet, hogy azokat gyászoljuk, akik azért mennek el, mert nem tartjuk be a szabályokat” – mondta Zacher Gábor toxikológus és mentőorvos az RTL Klub Reggeli című műsorában.

A 24.hu idézte Zachert, aki szerint a szabályok betartása kulcskérdés a jelen helyzetben és úgy véli, e téren vannak hiányosságok. Példaként megjegyezte, kedd este is látott példát, a Vörösmarty téren harmincan-negyvenen csoportosultak forralt bort iszogatva, maszk nélkül. Ő ilyenkor oda szokott szólni, hogy vegyenek fel maszkot, de ezt általában nem fogadják pozitívan a megszólítottak.

A koronavírus jelentette problémával még nem találkozott a modern orvostudomány, a spanyol nátha volt utoljára ehhez fogható, sok mindent pedig még mindig nem tudunk a betegségről.

Sziget - Sajtótájékoztató
 
Zacher Gábor Fotó: Mohai Balázs / MTI
 


„Az a 99,9 százalék, amit a miniszterelnök úr megjósolt, hogy annyi a valószínűsége, hogy nem fog bedőlni az egészségügy… Nem tudom, én az ötven százaléknak jobban hittem, amit pár nappal előtte mondott.”

A „mindenkit meggyógyítunk” ígéretet Zacher felelőtlennek tartja: „Ilyet nem lehet mondani, hogy senki ne aggódjon, ezt mondjuk el annak a háromezer (valójában már több mint 4100 – a szerk.)  ember hozzátartozóinak, aki belehalt” – mondta az orvos, aki arra buzdítja a kormányt, hogy zárja be a plázákat – foglalta össze példa.

Győrfi szerint meg  ne felejtsük el 

A Telex beszámolója szerint még szerdán reagált Zacher nyilatkozatára Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azzal, hogy:

„NE felejtsük el a Karácsonyt! Az általam szeretve tisztelt Zacher főorvos úr mai sajtónyilatkozatára reagálok, aki orvosi, szakmai szempontból nagyon helyesen félti az embereket a járvány erősödésétől, a fertőződéstől. Az óvatosság, a szigorú korlátozások teljesen helyénvalók, nekem valójában a média által a cikkhez adott „felejtsük el ezt az idei karácsonyt” címmel és annak kissé félreérthető üzenetével van bajom. Szerintem talán sohasem volt ekkora értéke és tartalma az előttünk álló Ünnepnek. Az összetartozás, a szeretet és az önzetlenség megtapasztalásának, átélésének."

Győrfi azt javasolja, ne a drága ajándékok beszerezése legyen idén a cél, hanem a „lelki örömszerzés”. Azt ajánlja, tervezzük meg, hogy ha szükséges, hogyan lehetünk együtt fizikai kontakt nélkül a szeretteinkkel. 

Koronavírus - Átadták az egészségügyi dolgozóknak felajá
 
 Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője  Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt