„Klubrádió

Müller Cecília: Elemi erővel tombol a járvány

23/03/2021 13:37

| Szerző: Klubrádió

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília szerint a koronavírus brit mutánsa szinte száz százalékosa van jelen az országban. Müller szerint kitermelődött egy erőteljesebb, fertőzőképesebb törzs, amelyet az emberek könnyebben továbbadnak egymásnak, ezért elemi erővel tombol a járvány. Az operatív törzs keddi tájékoztatóján azt is hozzátette, hogy a kórokozó ellen kétféle fegyverünk van, az egyik a higiénés szabályok betartása, a másik a vakcina. Szerinte nem szabad válogatni a vakcinák között, mert nagyon nagy az egészségügyi rendszer leterheltsége.

Gyors tempóban oltanak Magyarországon, a lakosság 16,4 százalékát már beoltották – hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján. György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője szerint a következő hetekben is az idősek oltását tartják a legsürgetőbb feladatnak – írja a hvg.hu.

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint „elemi erővel tombol a járvány” Európában és Magyarországon is, amelyet a sokkal fertőzőbb, sokkal súlyosabb megbetegedéshez vezető brit vírusmutáció okoz.

Müller szerint a variánsnak itthon szinte 100 százalékos a jelenléte.

A tiszti főorvos kitért rá, hogy a kórokozó ellen kétféle fegyverünk van, az egyik a higiénés szabályok betartása, a másik a vakcina. Szerinte nem szabad válogatni a vakcinák között, mert nagyon nagy az egészségügyi rendszer leterheltsége. Közölte, hogy ma már sok fiatal is lélegeztetőgépen van, olyanok is, akiknél nem találtak alapbetegséget.

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: egy új fertőzöttet r
 
Müller CecíliaFotó: Balogh Zoltán / MTI
 

Egy másik kérdés arra vonatkozott, miért van szüksége az országnak még két keleti vakcinára. Erre a tiszti főorvos úgy felelt, “minél több, minél gyorsabban jön, annál jobb”. Elmondása szerint nem tudnak addig várni, amíg a nyugati vakcinák megérkeznek.

A tájékoztatón elhangzott: jelenleg 285 fő aktív fertőzött van az egészségügyi szférában, a járvány kezdete óta pedig az összes igazolt fertőzött 1,4 százaléka volt egészségügyi dolgozó.