„Klubrádió
Reggeli gyors

Lázár János: Uralnunk kell az élelmiszerpiacot!

16/12/2020 13:56

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az egykori csúcsminiszter felvetése, hogy ki kell szorítani a nagy külföldi kereskedelmi láncokat, alapvetően szembemegy az európai versenyjoggal.

2020. december 16. Reggeli gyors - részlet 20.12.16. Dávid Ferenc
10:39
00:00

Millió sebből vérzik az a felvetés, amelyet Lázár János –korábbi miniszter- dobott be a köztudatba, miszerint az élelmiszer-kiskereskedelmet hazai cégeknek kell uralniuk, a nagy láncokat, mint például a Tesco, az Aldi, a Lidl, a Spar, protekcionista eszközökkel ki kell szorítani az országból.

Dávid Ferenc közgazdász, a DK szakértője sorolt fel néhányat. Az egyik, hogy ez teljesen szembe megy az európai versenyjoggal, újabb front akkor, amikor a kapcsolat nem éppen felhőtlen az EU-val. A másik, hogy ez rossz üzenet minden külföldi befektetőnek, azoknak is akik nem a kereskedelemben érdekeltek, hanem mondjuk az iparban, vagy más területen. A harmadik, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem azon kevés gazdasági ágazat közé tartozik, amely válságállónak bizonyult. Most kellene piszkálni? A negyedik, hogy a multinacionális cégeknél 20 százalékkal magasabb a kereset, mint a hazaiaknál, és jellemzően tiszták a viszonyok, nem szokás a feketemunka.

Az sem elvetendő szempont, hogy a nagy láncok kiszorítása után milyen lenne a boltok kínálata. A hazai áruk minősége sokszor silányabb, a beszállítói fegyelem, a pontosság is számos vállalkozásnál kifogásolható. Egyébként pedig a nagy láncok igyekeztek a magyar termékeket beemelni a kínálatukba, ha a minőség ezt engedte és azokat külföldi áruházaikban is forgalmazzák.

Dávid Ferenc kifejtette, hogy ha a Lázár által felvetett ötlet kormánystratégiává válna, hát nem lenne könnyű a multikat elűzni. Megpróbálták már plázastoppal, nyitvatartási idővel, különadóval, és nem ment. Nem könnyű ellenfelek, hanem világcégek, ütésállók. A magyar kormány hamar a nemzetközi bíróságon találhatja magát.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Reggeli gyors
2020.12.16. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert