„Klubrádió
Esti gyors

Ön leszokott már a dohányzásról? - Selmeci János jegyzete

26/03/2021 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Mi lesz itt, ha egyszer végre vége lesz?

2021. március 26. Esti gyors-részlet / Selmeci János jegyzete - 2021.03.26.
02:03
00:00

Vajon a járvány után is „minden élet számít” majd? Érdekelni fogja az újságírókat és a szavazókat, hogy évente több mint 32 ezer, vagy mondom, ahogy mostanában szokás, naponta több mint nyolcvan magyar ember hal meg rákban, és ugyanennyi szív- és érrendszeri betegségben is? Megírja majd valaki ezt is minden nap, követeli-e majd úgy a sajtó, vagy az orvosi kamara a szűrővizsgálatokat, mint most a lezárásokat? Hiszen, mint tudjuk, a rákos megbetegedések harmada megelőzhető.

Beszélünk-e majd a járvány után arról, amire most naponta rácsodálkozunk; azaz hogy a magyarok egészsége és egészségügye is borzalmas állapotban van? Elmondjuk majd újra meg újra, hogy aki ma a napi statisztikában egy több krónikus betegséggel is rendelkező elhunyt, valamikor egy egészséges ember volt, aki nem biztos, hogy önhibájából lett krónikus beteg, hanem például azért, mert szegény volt; mert rossz körülmények között dolgozott; mert olyan helyen élt, ahol nem volt egészségügyi ellátás; vagy esetleg elment volna időben kivizsgáltatni magát, ha nem lett volna több kilométeres a várólista?

Beszélünk majd a járvány után arról, hogy azok az elhízott emberek, akik belehaltak a koronavírusba, nem feltétlenül azért voltak elhízva, mert dupla adag libamájjal ették a kaviárt, hanem mert nem volt pénzük megfelelő étkezésre? Címlapra kerülnek majd azok az egészséges emberek, akik egy rutinműtét után haltak meg kórházi fertőzésben?

Vajon a járvány után nyerhet majd választást olyan párt, amelyiket nem érdekli az egészségügy? Vezetheti majd az országot olyan miniszterelnök, akiről nem tudjuk pontosan, hogy akar javítani a magyar egészségügy helyzetén, vagy éppen tudjuk róla, hogy nem akar? Szavazunk majd olyan politikusra, aki nem mondja meg, mit kíván tenni azért, hogy a magyarok egészsége ne balkáni szinten legyen, és ne haljunk meg öt évvel hamarabb, mint az uniós átlag?

Az elmúlt egy évben feláldoztunk szinte mindent, ami fontos: a szabadságunkat, a személyes találkozások élményét, a kultúrát, az oktatást. Vajon a járvány után emlékszünk majd arra, hogy miért?

Vajon leszoktunk már a dohányzásról mindannyian?

Selmeci János jegyzete a 2021. március 26-i Esti gyorsban hangzott el.