„Klubrádió
Reggeli gyors

Egy kórháznyi szakember távozik

3/03/2021 11:51

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A magánegészségügybe mennek át, vagy külföldön keresnek munkát azok, akik nem hajlandók átlépni az új egészségügyi szolgálati jogviszonyba. 5.500-an vannak.

2021. március 03. Reggeli gyors - részlet 21.03.03. Rékassy Balázs
11:06
00:00

Van, aki lopakodó reformnak, van, aki jó szándékú kezdeményezésnek nevezi azt, amit a kormány tett azzal, hogy a járvány kellős közepén átalakította az egészségügyben a munkavállalók jogviszonyát. A mintegy 110.000 dolgozó nagy többsége aláírta az új szerződést, 5.500-an viszont nem tették meg, mert a változtatás átalakítja a munkakörülményeket és a bérezést. „A kormány drága pénzen egy jó nagy pofont vett magának” – értékelte a helyzetet Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász.

Az irány nem volt alapvetően rossz, hiszen az átalakítás egyik célja a hálapénz megszüntetése volt. Az orvosok kaptak is béremelést. Bár az ügyeleti díjak furcsán alakultak. Az egész rendszer a létszámhiány ellenére azért működött, mert az ügyeleti pénzekkel megtoldva azért lehetett keresni, most ezt lecsökkentették 70 százalékra. Vagyis az a furcsa helyzet állt elő, hogy egy orvos például egy vasárnap éjszakai ügyeletért kevesebbet kap, mint egy normál hétköznapi bér.

Az pedig rendkívüli feszültséget keltett, hogy az ápolók, nővérek és más egészségügyi dolgozók semmiféle béremelést nem kaptak. Márpedig az egészségügyben nem magányos orvosok dolgoznak, hanem munkacsoportok. Ráadásul szinte biankó szerződéseket írattak volna alá a szakdolgozókkal.

A politika azt hiszi, hogy mindenhez ért, mindent meg tud csinálni erőből – mondja Rékassy Balázs. A politikai vezetők hibát követtek el, bocsánatot kellene kérniük – teszi hozzá. A reform igazi célja ismeretlen, és ráadásul akkor kezdenek hozzá, amikor jól látható, hogy képtelenek a járványhelyzetet kezelni, hiszen minden eddiginél durvább harmadik hullám várható. Az egészségügyi dolgozók pedig „kapósak”. Itthon a magánszférában, és külföldön is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila.

Reggeli gyors
2021.03.03. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert