„Klubrádió
Reggeli gyors

Oltás helyett politika

16/03/2021 14:10

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Budapestet büntetné a kormány a járvány kapcsán is? A főpolgármester szerint egy kis országban nem lehet földrajzi különbséget tenni a korlátozásokban.

2021. március 16. Reggeli gyors - részlet 21.03.16. Karácsony Gergely
09:05
00:00

Általános vélekedés, hogy Budapest a legfertőzöttebb, innen terjed a járvány, de ezt a számok nem igazolják.  A fővárosban átlagos a betegek aránya, például olyan, mint Győr-Sopronban, vagy Nógrádban, és kisebb, mint például Komáromban, vagy Somogyban. Indokolatlan tehát az, hogy Budapesten más, szigorúbb korlátozások legyenek, mint az ország többi részén – mondja Karácsony Gergely főpolgármester. Nagyobb országokban, mint például Olaszországban, lehet értelme a földrajzi megkülönböztetésnek, de itt nincs. Itt ebben is a kormány politikája van.

A főpolgármester arról is beszélt a Reggeli gyorsban, hogy oltópontokat ajánlottak fel a kormánynak, hiszen a világ nagy részén az egészségügyi intézmények tehermenetesítése a cél. A most nem működő fürdőkben lehetne ilyeneket kialakítani, a Gellértben, a Lukácsban, vagy a műjégpálya fogadó csarnokában, és még lehetne sorolni a helyszíneket, amelyeket az önkormányzat javasol. Csakhogy hiába. A kormány a saját kezében tartja az oltási programot is, hogy azt később a saját választási kampányának részévé tudja tenni, ha sikeres lesz.

Karácsony Gergely abban bízik, hogy hamarosan lesz érdemi egyeztetés ebben az ügyben is, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa hamarosan összeül, ott talán történik valami. Egyébként Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára hasonló bejegyzést írt a közösségi oldalára: készülnek az egyeztetésre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2021.03.16. 06:00
Műsorvezető: Dési János