„1%

Karácsony Gergely: Nem Budapesten a legrosszabb a helyzet

16/03/2021 10:55

| Szerző: Klubrádió

A helyzet mindenhol nagyon rossz, mégsem a legnépesebb Budapesten a legrosszabb – írta Karácsony Gergely. A főpolgármester azt is hozzátette, hogy nincs tudomása a fővárosra vonatkozó külön szigorításokról.

„A számok mindenekelőtt tragikusak, az egész országban, és nagyon aggasztóak Budapesten is” – írta kedd reggeli Facebook-posztjában Karácsony Gergely. A főpolgármester annak apropóján tette közzé a bejegyzést, hogy sokan kérdezték a hosszú hétvégén, hogy az NNK bejelentése, amely szerint régiónként eltérő korlátozó intézkedések bevezetése lehetséges, illetve azon állítása, miszerint Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, jelenti-e azt, hogy Budapestre vonatkozóan újabb korlátozó intézkedéseket tervez a kormány – írja a 24.hu.

„Nos, sem én, sem a városvezetés egyelőre ilyen szándékról tájékoztatást nem kapott” – közölte a Karácsony. Ugyanakkor közzétett egy térképet is a március 7-e és 14-e közötti adatokról, amelyek a 100 ezer főre eső heti új esetszámokat tartalmazzák heti bontásban. A főpolgármester felhívta a figyelmet a német Robert Koch Intézet iránymutatására, amely szerint a 100 ezer lakosra eső heti 100 fertőzött fölött egy adott régió, vagy ország nem tudja kontrollálni a járványt, ezért kell korlátozásokat bevezetni. Budapest ebből a szempontból a 400-600 közötti sávban van a legtöbb megyével együtt. Pest megye, Fejér, Győr, Nógrád a 600-800 közötti sávban és két megye, Somogy és Komárom a 800 fölötti sávban az általam ismert legutóbbi statisztikák alapján.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

„A helyzet tehát mindenhol nagyon rossz, vagyis egyáltalán nem megnyugtatásnak szánom a tényt, hogy az országon belül mégsem a legnépesebb Budapesten a legrosszabb” – olvasható a bejegyzésben. Karácsony Gergely újfent kiemelte, hogy továbbra is szükség lenne tömeges tesztelésre és kontaktkutatásra, valamint tiszta és világos kommunikációra. Ezen felül a Fővárosi Önkormányzat helyet és munkaerőt is biztosítana az oltás felgyorsításához, de szívesen átvállalná a budapestiek beoltásának lebonyolítását is.