„Köszönjük
Reggeli gyors

Karácsony lehetne esélyes miniszterelnök-jelölt

5/03/2021 11:18

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az előválasztás ötlete beválni látszik a budapestiek körében, s bár a főpolgármester még nem jelentette be indulási szándékát, őt tarják jó aspiránsnak a kormányfői posztra.

2021. március 05. Reggeli gyors -részlet 21.03.05. Pulai András
07:25
00:00

A Publicus Intézet azt mérte, hogy mi a jobb, ha Karácsony Gergely indul a miniszterelnök-jelöltségért, vagy ha nem, azaz, ha marad főpolgármester. Az arány 52 : 45. Még többen helyeselnék az indulását, ha ez előválasztások után történne. Amennyiben az a kérdés, hogy mennyire alkalmas az ország vezetésére, akkor a válaszadók fele válaszol igennel. Természetesen az ellenzéki szavazók inkább alkalmasnak tartják, mintegy kétharmaduk mond igent, a kormánypárti szavazók 93 százaléka szerint nem lenne képes megbirkózni a feladattal. Még egy adatot érdemes itt megjegyezni, mégpedig azt, hogy Budapesten az aktív korú választók 60 százaléka ellenzéki.

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője megemlítette, hogy érdekes lesz megismerni a vidéki szavazók hozzáállását. A Fidesz ugyanis láthatóan vidéken szeretné megnyerni a választásokat, a nagyvárosokban, főleg Budapesten nem terem neki túl sok babér.

 
Archív/A 2019-esellenzéki főpolgármesterjelölt-választás Széll Kálmán téri szavazópontjánál Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd jelöltje beszélget.
Fotó: Fórizs Mátyás / Klubrádió
 

Az előválasztáson hivatalosan is indul Fekete-Győr András, a Momentum jelöltje. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom politikusa is bejelentette szándékát, valamint Pálinkás József, az MTA volt elnöke, az Új Világ Néppárt jelöltje. A Jobbiknak nincs még hivatalos jelöltje, bár Jakab Péter indítása nagyon valószínű, a DK-nál Dobrev Klára esélyei a legjobbak. Az MSZP Karácsony Gergelyt (Párbeszéd) támogatná, de ő még nem nyilatkozott a terveiről. Pulai András szerint a főpolgármester esélyei a legjobbak. Az ellenzéki választók 84 százaléka szavazna 2022-ben az ellenzéki összefogásra, ha Karácsony lenne Orbán kihívója.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2021.03.05., péntek 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert