„Klubrádió
Reggeli gyors

Lassan a kórházi folyosókon is lesznek ágyak

5/03/2021 09:45

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A mentők döntik el, hogy hová visznek belgyógyászati betegeket, a kórháznak fogadnia kell őket a fővárosban és környékén. Az intézkedés oka a zsúfoltság.

2021. március 05. Reggeli gyors -részlet 21.03.05. Kunetz Zsombor
08:26
00:00

Az országos tiszti főorvos felfüggesztette a fővárosi és Pest megyei kórházak területi ellátási kötelezettségét, ez mintegy 15 intézményt érint. Vagyis most nem lehet elküldeni a belgyógyászati ellátásra szoruló beteget. Korábban már haltak bele emberek abba, hogy nem fogadták őket. Az intézkedés oka, hogy többnyire a belgyógyászati osztályokat alakították át a covidos fertőzöttek ellátására, így ott már más betegeknek nem maradt hely, csak a sürgős eseteket tudják kezelni. Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő tud olyan esetekről, hogy a napokban bejárták a kórház épületét, megnézték hová lehet még ágyat elhelyezni, melyik folyosóra például. A járvány előtt is volt olyan, hogy tovább küldték a kórházból a mentőt, tehát volt ágyhiány, de az onnan indult ki, hogy mondjuk a főorvos befektette a saját betegét, így kevesebb lett a hely – emlékeztet a szakértő.

 
 Illusztráció Forrás: Silas Camargo Silão/Pixabay
 

A mostani intézkedés alapján a mentőszolgálatnak kell megtalálnia, hogy hová kell szállítani a beteget, ha például szívpanaszai vannak, vagy hasfájós. Kunetz Zsombor szerint ez nem megoldhatatlan feladat, a központi ágynyilvántartó jól működik, ha a kórházak időben és pontosan jelentik le az adatokat, ez alapján dolgoznak a mentők.

A szakértő egyetértene azzal, ha a járvány miatt az FFP 2-es maszk viselését tennék kötelezővé zárt térben, ami hírek szerint fel is merült. Hogy ebből legyen elegendő, azt oldja meg az állam, több szomszédos, vagy közeli országban ez működik. Aki pedig rászoruló, annak adják oda ingyen. Az egészségügyben is ilyet használnak, tehát hatékony védelmet nyújt. Meg kell érteni: a járvány elleni védekezésnek ez a módja.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2021.03.05. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert