„Klubrádió
Esti gyors

Szétesik az egészségügy?

2/03/2021 20:16

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nem lehet pontosan tudni, hogy az új jogviszony mekkora kárt okoz az egészségügyben. Dr. Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő szerint nem csak az az 5500 egészségügyi dolgozó hiányzik az egészségügyből, akik nem írták alá új szerződésüket. Számuk ahhoz a 25 ezerhez adódik, akik hiányával eleve küzdött az egészségügy.

2021. március 02. Esti gyors - részlet 21.03.02. Kunetz Zsombor
09:21
00:00

Jenei Zoltán, országos kórház-főigazgató szerint az egészségügyi dolgozók 95 százaléka aláírta az új jogviszonyról szóló szerződését, de ez egyben azt is jelenti, hogy a fennmaradó 5 százalék, mintegy 5500 dolgozó szerződése szűnt meg. Ez nem tűnik olyan soknak, azonban eloszlás szempontjából bizonyos kórházakban a működésképtelenség szélére sodorta az egészségügyi ellátást.

Dr. Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő szerint a helyzet ennél is rosszabb, hiszen a nem lehet biztosan tudni, hogy az amit Jenei mond igaz, vagy csak egy újabb kampányfogás tartalom nélkül. „Magyarországon ezt is olyan átláthatóan közlik, ahogy a koronavírus terjedését” – jegyezte meg némi szarkazmussal.

dr. Kunetz Zsombor
 
dr. Kunetz Zsombor
 

Abban az esetben, ha úgy döntünk, hogy hihetünk az országos kórház-főigazgatónak, 5500 fő két nagyobb kórház egészségügyi dolgozóit jelenti. Ez mind hozzáadódik ahhoz a 25 ezer dolgozóhoz, akik addig is hiányoztak az egészségügyből.

Kunetz úgy véli, hogy amikor minden lélegeztetőre, minden orvosra és minden ápolóra szükség van, akkor aligha szabadna hagyni, hogy ennyi szakember kiessen a rendszerből. Azt is hozzátette, hogy a helyzet ennél is súlyosabb vannak olyan egészségügyi dolgozók is, akik az új jogviszony bizonyos záradékai miatt nem írták alá a szerződést, de a járvány miatt mégsem hagyhatták el munkahelyüket.

Az utóbbi hetekben felmerült az is, hogy megfenyegettek néhányakat, ha nem írják alá a szerződést, nem kapnak állást. A szakember megjegyezte, a Fidesz-kormány mindig ebből indult ki, fenyeget, hisztériázik, ám ha ráripakodunk, félreáll. Nagyjából úgy működik, mint „egy toporzékoló kisfiú, akit néha arrébb kell lökdösni”.

Egyelőre azonban csak ígéreteket kaptak a pótlékok pótlásáról, amivel szemben a törvénynek mindig elősőbbsége van.

Budapesten is ugyanazokat a szerződéseket kellett aláírni

2021. március 02. Esti gyors - részlet 21.03.02. Havasi Gábor
06:11
00:00

Havasi Gábor, a Momentum egészségpolitikusa, a főváros egészségügyi tanácsnoka nem sokkal az Esti gyors előtt a IV., VI. és a VIII. kerületek polgármestereivel egyeztetett. Mint kifejtette, ezekben a kerületekben sikerült olyan feltételeket teremteni, hogy az új szerződést lényegében gond nélkül alá írták az egészségügyi dolgozók. Azt is hozzátette, hogy az új jogviszonnyal kieső pótlékokat az állam kompenzálja.

A beszélgetéseket a lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
21.03.02. 18:15
Riporter: Kárpáti Iván