„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kunetz: A NER leépítette a szakértelmet az egészségügyben

29/12/2020 19:09

| Szerző: Klubrádió/szg

2020 a pandémia árnyékéban: Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi rendszerfejlesztő szerint a koronavírus-járvány bebizonyította, hogy a NER az elmúlt tíz évben kialakította azt a struktúrát az egészségügyben, amely tökéletesen alkalmatlan a gyors, megfelelő reakciók meghozatalára. Úgy fogalmazott: a NER kiirtotta a szakértelem nagy részét a magyar egészségügyből, ennek látjuk a kárát és isszuk a levét.

2020. december 28. Megbeszéljük / részlet, Kunetz Zsombor (20.12.28.)
15:49
00:00

Bár a járványt nem érdeklik a dátumok, arról kérdeztük Kunetz Zsombor mentőorvost, egészségügyi rendszerfejlesztőt, mi történt idén az egészségügyben a pandémia árnyékában. Mit teljesített a politika, mit tudott teljesíteni és mire kellett volna számítani?

Kunetz Zsombor azzal kezdte: a koronavírus-járvány mindenki számára új helyzet volt. Olyan országot valóban nem ismerünk, ahol kifogástalanul kezelték ezt a problémát, de nem is lehet. Valamilyen érdek mindig sérülni fog, vagy az egyének szabadságjogai, vagy a betegek hozzáférése a kezeléshez. Magyarországra rátérve: ez a pandémia szerinte bebizonyította, hogy a NER az elmúlt tíz évben kialakította azt a struktúrát az egészségügyben, amely tökéletesen alkalmatlan a gyors, megfelelő reakciók meghozatalára. Olyan intézményeket alakított át és hozott létre, amelyek élén inkompetens emberek állnak, akiknek a legfontosabb képességük a lojalitás.

 
Kunetz Zsombor (kép: Facebook)
 

Szerinte a NER kiirtotta a szakértelem nagy részét a magyar egészségügyből, ennek látjuk a kárát és isszuk a levét. Ezzel kapcsolatban példaként említette: a Balog Zoltán előző Emmi-miniszter és Lázár János előző kancelláriaminiszter közötti „nemiszerv-méregetés” miatt olyan intézményeket szántottak be, mint az ÁNTSZ. Mindenki várja a parancsot felülről, ez Kunetz szerint rossz, ötvenes évekbeli, sztálinista rendszerre hajaz.

Jó megoldásokkal próbálkozott-e a politika és jókor?

Visszatérve az elejére: márciusban a környező országok bezártak, a magyar kormány se tehetett mást. A kis késlekedés valamilyen szinten még segítette is a kormányt, hiszen ha egy magyar állampolgár azt látja, hogy fejlettebb egészségügyi rendszerrel és demokráciával rendelkező országokban, mint Németország vagy Ausztria, ilyen lezárásokra kényszerülnek, akkor jobban elfogadja ezeket a „mi kis diktátorunktól” is.

A pánikreakció nemcsak Magyarországot érintette, hanem az egész világot. Azt mondta: a kórházi lezárásoknál a nagy problémát nem az aktív ellátás hiánya okozta, hanem azoknak az intézményeknek a részleges kiürítése, ahol rehabilitációt vagy krónikus betegellátást végeznek. A NER-ben Kásler Miklóstól függetlenül nem ismernek mást, csak a fűnyíróelvet, és elképzelhető, hogy többen meghaltak a „szégyenletes” kórházkiürítés miatt.

Szerinte Orbán Viktor megnyugodott a veszélyhelyzet kihirdetésével, mert minden álmában előjön, hogy rendeletekkel tudjon kormányozni, „büdös ellenzék” nélkül. Azonban nyáron nem gondolkodtak, nem készítették fel az országot az őszi eseményekre. Nyilván senki sem jós, és nem lehetett tudni, hogy mekkora erővel támad a koronavírus, az viszont biztos, hogy amíg nincs vakcina, marad a járvány. De Kunetz szerint nem is történhetett volna másképp, mert tíz év alatt leépítették a szakértelmet, nem is lett volna olyan, aki felkészíti a rendszert az újabb nyomásra.

Az egészségügy átalakítása – a Belügyminisztérium kezében

Eljutunk oda, hogy a hálapénzt kiveszik a rendszerből, de ezzel szét is verik az egészet. Hangsúlyozta: természetesen nem hálapénz-párti, de a jogállási törvénnyel óriási problémák vannak. Amit most próbálnak bevezetni, az a jogszabály az orvosokkal példálózik, nekik magyar szinten viszonylag tisztességes bért kínál, de komoly joghátrányok érik azt, aki aláírja. Igen ám, de itt jön a csavar Kunetz Zsombor szerint: ez a törvény nemcsak az orvosokról szól, hanem a szakszemélyzettől az egészségügyben dolgozó informatikusig és takarítónőig mindenkiről, aki viszont soha nem kapott semmit. Az ő bérüket nem rendezték, a 20 százalék, amiről most szó van kormányoldalról, „hazudozás”. Akinek van esze, ez elől el fog menekülni – fogalmazott a szakértő.

Ebben nem lát koncepciót, hacsak azt nem, hogy bedöntik az egészet és átjátsszák egy privát rendszernek. Megismételte, az egészségügy összeomlását nem úgy kell elképzelni, mint amikor felrobbantanak egy épületet és összedől, hanem úgy, hogy egyre kevesebb ellátáshoz férnek hozzá az emberek, egyre kevesebb helyen lesz háziorvos és egyre hosszabbak lesznek a várólisták. A végén az van, hogy egy sámán dobol és énekel majd, ezzel próbál gyógyulást hozni – ironizált Kunetz Zsombor. 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2020.12.28. 16:45
Riporter: Szénási Sándor