„Klubrádió
Reggeli gyors

Merkely: Mindenki oltassa be magát!

28/12/2020 13:18

| Szerző: Klubrádió

A vírusszkepticizmus alapvetően a szabad véleményalkotás része, de ez a járvány kicsit minősített eset. Fertőző megbetegedésnél mindenki felelős a családjáért, barátaiért, munkatársaiért, tágabb értelemben a nemzetért – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Szerinte az oltás nem veszélyes, a koronavírus-fertőzés viszont igen, és nemcsak a halálozás, hanem a krónikus betegségek kialakulása miatt is. Azt javasolja, hogy mindenki jól gondolja meg, és döntsön az oltás beadása mellett.

2020. december 28. Reggeli gyors / részlet, Merkely Béla (20.12.28.)
09:20
00:00

Szombaton elkezdték beadni a koronavírus elleni oltásokat több intézményben, és ebben részt vett Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is. Azt mondta: öröm volt látni, hogy ilyen hosszú és életveszéllyel teli időszak után milyen nagy kő gördült le a szakdolgozók és az orvosok szívéről. Ők embertársaik védelméért saját bőrüket vitték a vásárra, úgy, hogy nem tudták, hogy mikor lesz elérhető, biztonságos vakcina, és ez szombaton bekövetkezett. 

Ő maga nem kapta meg most az oltást, mert három hónapon belül átesett a betegségen. De honnan lehet tudni, hogy valaki volt covidos? Onnan, hogy három hónapon belül volt láza, felső légúti megbetegedése, mert ilyenkor az esetek többségében történt valamilyen vizsgálat, amely kimutatta a fertőzést. Nincs arra semmi adat, hogy ez a legkisebb veszéllyel is járna, de pont erre a gyógyult betegcsoportra vonatkozóan nincs még elég klinikai adat, akiknél három hónapon belüli a megbetegedés, várnak. Azt se szabad elfelejteni, hogy aki átesett a betegségen, egyelőre védett – tette hozzá.

Az oltásellenességről is kérdeztük Merkely Bélát, aki azt mondta: a vírusszkepticizmus alapvetően beletartozik a szabad véleményalkotásba, de ez kicsit minősített eset. Az ember dönthet a saját életéről, de fertőző megbetegedésnél mindenki felelős a családjáért, a barátaiért, a munkatársaiért, tágabb értelemben a nemzetért. Amikor valaki elutasítja az oltást, akkor érdemes megfelelő módon informálódni. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: hogy jelenleg 77-78 év a születéskor várható élettartam az országban, az nagyban köszönhető a gyermekkori kötelező védőoltásoknak. Ha azok nem lettek volna, akkor „gyerekeink egy része nem nőtt volna fel”. Nincs olyan gyógymód, amely csak hasonlóan hatékony lenne. Merkel Béla mindenkinek azt javasolja, hogy az oltást jól gondolja meg, és döntsön mellette saját és családja érdekében.

Műsorvezetőnk felvetette, hogy sok egészségügyi dolgozó is azt mondja, nem oltatja be magát. Merkely professzor is találkozott ilyen jelenséggel, azzal egészítette ki, hogy az orvosoknál 90 százalék az oltás elfogadottsága, a szakdolgozóknál valamivel alacsonyabb. Azonban az elmúlt napokat azzal is töltötte, hogy győzködött mindenkit, konkrét adatokat felhasználva. Azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban több millió oltást adtak be szövődmény nélkül, viszont naponta ezrek halnak bele az új koronavírusba. Ha ezt a két dolgot megpróbáljuk mérlegre tenni, azt látjuk, hogy az oltásnak nincs veszélye, a koronavírus-fertőzésnek viszont van. Hozzátette: nem is csak a halálozásról van szó, elhúzódó, krónikus betegség alakulhat ki azoknál, akik elkapják. Minden egyes oltás csökkenti a súlyos megbetegedések számát, esélyét.

A Semmelweis Egyetem rektorba beszélt arról is, hogy az utóbbi hetekben átmeneti stagnálás után csökkentek az esetek. Az esetszámok csökkenését azért volt nehéz követni, mert elindultak az antigén-tesztelések, és természetesen, ha többet szűrnek, több pozitívat találnak. Jobban mutatta a járvány terjedését az, hogy csökkent a lélegeztetőgépre kerülők száma, a súlyos betegek vagy a kórházban kezeltek száma. Bízik benne, hogy a csökkenő tendencia folytatódik.

Úgy tudja, egy hét múlva érkezik be a mostaninál nagyobb mennyiségű vakcina az országba. Az EU tagállamaiban lakosságarányosan osztják szét, a tagállamok között nincs különbség. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Pfizer-BioNTech mellett nemsokára jön a Moderna, aztán az AstraZeneca vakcinája is. Megismételte: a járvány megállításához arra van szükség, hogy a lakosság 60-70 százaléka megkapja az oltást, vagy essen át a betegségen, ezek együttesen számítanak.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

Reggeli gyors
2020. december 28., hétfő 08:30
Műsorvezető: Szénási Sándor