„Klubrádió
A lényeg

Merkely: az oltás a koronavírus-járvány megállításának leghatékonyabb módszere

26/12/2020 20:28

| Szerző: MTI/Klubrádió

A Semmelweis Egyetem klinikáin is – ahol az egészségügyi szakdolgozók és orvosok többsége szeretné az oltást –elkezdték beoltani az egészségügyi dolgozókat – jelentette be Merkely Béla, az intézmény rektora az állami tévében. 

Most azok kapják meg a védőoltást, akik közvetlenül a Covid-ellátásban dolgoznak az intenzív osztályokon és a sürgősségi betegellátásban, továbbá egyes speciális betegeket kezelő egészségügyi dolgozókat oltják be – mondta el a rektor. Példaként említette, hogy számos olyan fertőzött van az intézményükben, akik szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvednek. Ismert, hogy az új típusú koronavírus súlyosbítja a koszorúér-betegséget, sokszor heveny szívizom infarktust, szívizom elégtelenséget okoz. Emellett számos olyan beteget is kezelnek a kórházban, akiknek tüdőfelülete súlyosan károsodott és emiatt műtüdő kezelést kapnak.

A rektor szerint fontos, hogy az egészségügyi dolgozóknak biztonságot adjanak azáltal, hogy 95 százalékos védettséget kapnak a vírussal szemben.

Az oltás az új típusú koronavírus-járvány megállításának legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszere –– hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem rektora. Merkely Béla kijelentette, hogy a vakcinának semmilyen veszélye nincs. Szerinte az a kevés szövődmény, ami döntően helyi reakció, nem összehasonlítható azzal a tünetegyüttessel, amit az új típusú koronavírus okoz.