„Klubrádió

Hatezer orosz vakcina érkezett Magyarországra

28/12/2020 21:54

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter Facebookon jelentette be, hogy megérkezett az első szállítmány orosz vakcina. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, Oroszországban 40 ezer ember bevonásával már túl vannak a klinikai tesztelésen, aminek az eredménye 91,4 százalékos hatékonyságot mutat. Azt nem tudni, itthon kik vesznek részt a klinikai tesztelésen.

Az elmúlt percekben 6000 ampullányi orosz vakcina érkezett Magyarországra – jelentette be a külgazdasági és külügyiniszter hétfő délután a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter közölte: a korábbi megállapodás alapján folytatódik Oroszország és Magyarország között a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos együttműködés.    

Tájékoztatása szerint a vakcinát szállító kamion Tornyosnémetinél lépte át a szlovák-magyar határt, ahonnan rendőri kísérettel a Nemzeti Népegészségügyi Központba viszik a szállítmányt, ahol – mint fogalmazott – a magyar szakembereknek újabb lehetősége nyílik arra, hogy döntést hozzanak az oltóanyag felhasználásának módjáról.

Oroszországban 40 ezer ember bevonásával már túl vannak a klinikai tesztelésen, aminek az eredménye 91,4 százalékos hatékonyságot mutat - ismertette.

Második gyárát létesíti Magyarországon a dél-koreai Doosa
 
Szijjártó Péter Fotó: MTI/Mónus Márton
 

A tárcavezető hozzátette: Magyarország a világ összes, sikerrel kecsegtető vakcinafejlesztésénél ott van, mindent megtesz, hogy "akár Nyugaton, akár Keleten" hoznak létre hatékony oltóanyagot, azt - a magyar szakemberek döntése alapján - a leggyorsabban Magyarországra hozzák. 

A Portfolio.hu hivatkozott Kásler Miklós szombati Facebook-videójára is, mely szerint hamarosan elindulhat az orosz vakcina klinikai vizsgálata Magyarországon, 3000 ember részvételével. Az azonban nem derült ki az EMMI-miniszter szavaiból, hogy ebben kik vehetnek részt.